
Primăria face outsourcing: Cine se va ocupa de cele trei proiecte pentru care angajații municipali nu au resurse
Lipsa acută de cadre i-a determinat pe conducătorii Primăriei Chișinău să solicite ajutorul partenerilor externi. În acest sens, consilierii municipali au aprobat mai multe proiecte de decizii care, în cuvintele primarului interimar Ruslan Codreanu, vor permite să reducă din povara care este acum pe umerii angajaților principalei instituții din oraș.
・
Săptămâna trecută, s-a aprobat proiectul de decizie a Consiliului municipal, prin care Primăria Chișinău are dreptul să contarcteze serviciile unui biroi de avocați pentru „proiectele grele”, a anunțat primarul interimar, fără să dezvăluie denumirea biroului.
„Astazi povara pe direcția juridică a Primăriei este foarte mare. Din 32 de unități care sunt la direcție juridică, 15 sunt vacante. Sunt dosare foarte grele în care noi avem nevoie de ajutor”, a spus Codreanu, precizând că ideea i-a venit în timpul vizitei la Primăria sectorului 1 București.
Al doilea proiect pe căre Primăria îi va încredința unui partener extern ține de datoriile din arendă și locațiune.
„S-a aprobat proiectul de decizie prin care mi se permite contractarea unei companii care va întoarce creanțele din arendă și locațiune. Acum datoriile din arendă și locațiune față de Executiv se cifrează la patru milioane de lei. Avem nevoie de ajutorul unei companii care ne va ajuta să ne întoarcem banii respectivi la municipiu”, a spus primarul interimar.
Cel de-al treilea proiect prevede ca toate achizițiile pentru Direcția Educație, Tineret și Sport să fie făcute de către Oficiul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
În opinia lui Codreanu, acest exerecițiu de outsourcing le va permite angajaților Primăriei să se concetreze „pe alte domenii” și să vină cu „planuri pe termen mediu și lung”.
„Noi astăzi nu avem o strategie municipală pe educație, o strategie municipală de investiții, de dezvoltare a municipiului Chișinău. Noi ne ocupăm să verificăm gâzele în hrișcă, calitatea condițiilor la terenurile de joacă. Deci, funcționarii publici au multe alte domenii de care se ocupă, mai puțin ceea ce ține de planificarea strategică și dezvoltare”, a spus Codreanu.
Outsourcing-ul, sau atribuirea unor servicii sau lucrări unui colaborator extern, reprezintă un fenomen frecvent în ultimii ani, conform datelor Proiectului UE pentru dezvoltarea resurselor umane. Astfel, întreprinzătorul nu angajează personal prin relații de muncă dependente (salariale), ci plătește o sumă, stabilită prin contract, pentru serviciile care îi sunt furnizate.