VIDEO. Năstase sesizează instituțiile internaționale privind furtul miliardului și laundromatul rusesc

VIDEO. Năstase sesizează instituțiile internaționale privind furtul miliardului și laundromatul rusesc

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că va sesiza printr-o scrisoare instituțiile internaționale privind mai multe infracțiuni care au avut loc în Republica Moldova, referindu-se în special la furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc, dar și spălătoria rusească de bani. Politicianul l-a acuzat pe liderul PD, Vlad Plahotniuc, ca fiind cel care a permis desfășurarea tuturor furturilor, calificând Partidul Democrat drept „grupare criminală”.

„Prin această scrisoare dorim să atragem atenția asupra gravei deteriorări a climatului general de exercitare a drepturilor omului și libertăților politice în R. Moldova, atestând alunecarea spre un regim politic autocratic, voluntarist, cleptocratic și represiv, care devine princpalul adversar al Acordului de Asociere semnat la 27 iunie 2014 cu Uniunea Europeană”, a declarat Năstase, amintind de schimbarea sistemului electoral.

„Declinul abrupt în aproape orice domeniu de guvernare, mass-media, accesul la justiție, autonomie locală, transparență și responsabilitate asupra bugetului public creează premisele unei consolidări fără precedent a controlului oligarhic condus de liderul partidului Democrat asurpa puterii de stat, ceea ce reprezintă o formă a uzurpare a puterii de stat, calificată de Constituția R. Moldova ca cea mai gravă crimă împotriva statului.

Suntem alertați de lipsa de progrese în investigarea gravelor infracțiuni de fraudare a sistemului bancar, în rezultatul cărora a fost furat un miliard de dolari, sau circa 13% din PIB-ul țării. Grupările infracționale implicate în această schemă au contribuit la marea spălătorie de bani din 2008-2010, în care grupuri infracționale din Federația Rusă au folosit R. Moldova drept cap de pod pentru importante rețele infracționale”, a declarat Andrei Năstase.

„Voi merge personal în orice loc din lume pentru a vorbi adevărul despre aceste furturi organizate de Plahotniuc cu ajutorul lui Leancă, Șor, Iaralov, Botnari și alții, despre spălătoria rusească și atacurile raider, despre grupul oligarhic din care face parte și Vladimir Plahotniuc”, a spus liderul PPDA, menționând că va transmite mesajul tuturor misiunilor diplomatice în Republica Moldova.

„Scrisoarea primarului ales este un mesaj despre cum ar trebui să acționeze oamenii de stat în raport cu hoții și grupările criminale care au furat 13% din PIB și au facilitat laundromatul în Republica Moldova. [...] Niciun bănuț din acest miliard furat nu a fost recuperat. Se fac strategii, dar țara are nevoie de bani recuperați și pedepsirea vinovaților”, a declarat vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal