Producţia de lapte în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 9,2%, până la 203.500 de tone, informează Biroul Național de Statistică. Declinul în producția de lapte s-a transformat într-o tendință în ultimii ani, susțin experții.
Cel mai tare a scăzut producţia de lapte la întreprinderile agricole mari - cu 11,8%, iar în gospodăriile populației scăderea a fost de 9%. De remarcat că peste 94% din laptele moldovenesc se produce în gospodăriile populației.
Declinul producţiei de lapte în Republica Moldova este o tendinţă ce se menţine deja de 30 de ani: de la nivelul-record din anul 1989 de 1,54 milioane tone, la minimul de 462.000 tone din anul 2016, informează Mold-Street.
Sursa citată explică ultima scădere prin micşorarea numărului de vaci, care în prima jumătate a acestui an a coborât la 110.200 de capete, cu 10,3% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Scăderea numărului de vaci este, de fapt, o consecință a descreșterii producției de lapte, crede expertul economic Veaceslav Ioniță. În opinia acestuia, factorii care au dus la această situație sunt producție nemodernizată și costuri mari.
„Drept rezultat țăranul nostru pierde competiția cu praful de lapte importat. Apoi să nu uităm de uleiul de palmieri. Praful de lapte, uleiul de palmieri și ANSA (Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, n.r.) care doarme omoară zootehnia noastră”, afirmă expertul.
De menționat că industria laptelui joacă un rol important în economia Republicii Moldova. Potrivit raportului Expert-Grup din iunie 2017, această industrie deține o cotă de 12% în sectorul alimentar în ceea ce privește valoarea adăugată creată.
Vezi și aceste știri

Moldova continuă să găzduiască peste 76.000 de cetățeni ucraineni. Iată câți străini au solicitat azil de la începutul războiului în Ucraina

Mai mult decât sarcina planificată: Serviciul Vamal a încasat 695 mil. de lei în prima săptămână din luna august
