DOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizate

DOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizate

80 de vânzători de la Piața din Fălești sunt acuzați de neachitarea taxelor de piață. Dosarul se află în examinare la Curtea Supremă de Justiție. Reclamantul, Uniunea Cooperativelor de Consum (UCOOP) Fălești, este hotărât să meargă până la capăt.  

80 dintre cei 400 de vânzători care activează la Piața din orașul Fălești se confruntă cu acuzații grave de neachitare a taxelor. Sumele pretinse de către UCOOP Fălești - organizația care își atribuie dreptul de proprietar și administrator asupra pieței - variază între câteva sute de lei și peste 120 de mii de lei. Între timp, gheretele câtorva comercianți au fost deja evacuate forțat. 

Unul dintre acești comercianți este Vitalie Grușca, vânzător de accesorii pentru telefoane mobile și tatăl unui copil de trei ani. Rămas fără gheretă, acesta este nevoit să-și expună marfa pe o măsuță în aer liber. 

Comerciantul spune că, atât el, cât și ceilalți vânzători care figurează în dosarul aflat acum la Curtea Supremă de Justiție, achită mereu toate taxele de prestare a locului de comerț. Taxele sunt achitate în bugetul Primăriei, care gestionează Întreprinderea Muncipală „Asociația Piețelor” Fălești. Aceasta din urmă este unicul deținător și administrator legitim al Pieței Fălești, susțin sursele din cadrul Primăriei, adăugând că UCOOP-ul, fiind o organizație cu capital privat, nu dispune de acte funciare care să-i justifice activitatea pe Piața din Fălești.

Documentele obținute de AGORA de la Agenția Relații Funciare și Cadastru arată că deținătorul terenului pe care se află piața din Fălești este Primăria, prin intermediul întreprinderii municipale „Asociația Piețelor” din Fălești.

Mai mult, primarul orașului a semnat o dispoziție, prin care UCOOP a rămas fără autorizație de amplasare și funcționare în Piața din Fălești. 

„UCOOP nu achită nicio taxă Primăriei orașului Fălești. Primăria are numai de pierdut din cauza gestionării ilegale a UCOOP. În loc să vină în bugetul public, banii vin în buzunarele cuiva. Nu se știe cine și cum îi împarte”, susține un consilier municipal în reportajul „Scandal la piața comercială din Fălești”, difuzat de presa locală.

 sursa: BTV Youtube channel

Potrivit unuia dintre vânzători, niciunul dintre ei nu a semnat contracte cu UCOOP care i-ar permite uniunii cooperativelor să colecteze taxe de la comercianți. 

În schimb, mai mulți vânzători au prezentat pentru AGORA bonurile care confirmă faptul că taxele au fost achitate în beneficiul Î.M. „Asociația Piețelor din Fălești”: 

Cu toate acestea, UCOOP, care se consideră proprietarul cu dreputri depline asupra Pieței din Fălești, insistă în continuare ca vânzătorii „îndatorați” să-și evacueze gheretele și să plătească taxele în beneficiul organizației, invocând o Hotărâre de Guvern din 1993-1995 cu privire la „piețele colhoznice”. 

„UCOOP Fălești a folosit, folosește și va folosi terenul din piață pe durata existenței a UCOOP Fălești”, se arată în nota informativă semnată de președintele Biroului Executiv al UCOOP, Oleg Galiț, hotărât să meargă până la capăt în dosarul contraversat. 

Atât Judecătoria Bălți, cât și Curtea de Apel le-au dat dreptate reprezentanților UCOOP, obligându-i pe vânzători să plătească sumele care variază între câteva sute de lei și 120.000 de lei, iar unii au fost obligați să-și evacueze gheretele. 

DOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizateDOC. Vânzătorii de la Piața din Fălești au fost obligați, prin decizia instanței, să achite taxe unei entități neautorizate

Părțile în dosar așteaptă acum decizia Curții Supreme de Justiție. Pronunțarea sentinței este preconizată pentru 15 august 2018. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
A 284 zi de război, iar pagubele nu descresc: 29 de obiective de infrastructură civilă ucrainene distruse

A 284 zi de război, iar pagubele nu descresc: 29 de obiective de infrastructură civilă ucrainene distruse

EDITORIAL | Mini-ghid de supraviețuire în decembrie

EDITORIAL | Mini-ghid de supraviețuire în decembrie

Un alt rol pentru armata britanică. „Pentru guvern este important să aibă planuri de rezervă”

Un alt rol pentru armata britanică. „Pentru guvern este important să aibă planuri de rezervă”

Advertoriale
Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
  DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
Cele mai populare
 • 1
  Cât te costă să îți încarci bateria telefonului mobil pe parcursul unui an
 • 2
  Moldovenii au puține șanse să afle de ce anumiți judecători sau procurori au picat evaluarea comisiei pre-vetting. Motivul, explicat de președintele instituției: „E regretabil”
 • 3
  Spînu: „Premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL” și alte consecințe ale semnării contractului de livrare a energiei electrice cu MGRES
 • 4
  Strategia chineză pentru a întoarce diaspora în țară: constrângere, hărțuire, forțare. 100 de așa-numite secții de poliție monitorizează activitatea din afara granițelor
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.