Comisia Electorală Centrală a amânat avizarea proiectului de lege al fracțiunii PLDM privind acordarea de drepturi speciale alegătorilor din diasporă. Și asta pentru că subiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi. „Avizul propus este nici negativ, nici pozitiv”, a declarat vicepreședintele CEC, Rodica Ciubotaru, care a raportat în cadrul ședinței de azi proiectul avizului criticat de membrii CEC Sergiu Gurduza și Vasile Gafton.
„În mare parte toate propunerile din acest proiect țin de oportunitatea parlamentară, a legiuitorului, de aceea nu ne-am expus vizavi de susținerea sau nesusținerea acestui priect, or oricare îmbunătățire a procedurilor electorale pot fi și trebuie să fie susținute. În cadrul dezbaterilor acest aviz nu a întrunit numărul necesar de voturi, pentru că au participat șapte membri ai CEC, și fiind necesar votul a cinci membri, hotărârea nu a fost adoptată. Conform Regulamentului de activitate a CEC, în cazul în care nu se adoptă hotărârea, acest subiect se transferă pentru următoarea ședință”, a declarat președintele Alina Russu, după încheierea ședinței CEC.
Unicul membru CEC care a votat împotrivă este Sergiu Gurduza, care a avut mai multe propuneri de modificare a proiectului avizului. Pentru că nu a fost lăsat să-și vocifereze toate propunerile avute, Gurduza a acuzat-o pe președinta CEC de încălcare a Regulamentului CEC. La rândul ei, Alina Russu a declarat că în calitatea sa de președinte are dreptul de a propune încheierea dezbaterilor, iar membrii CEC au putut să facă uz și de timpul de până la începerea ședinței CEC pentru a face propuneri.
Un alt membru CEC, Vasile Gafton, a părăsit ședința în semn de protest. „Nu voi participa la acest show”, a răbufnit acesta, acuzând-o pe Alina Russu de uzurparea funcției.
Alina Russu, în schimb, a afirmat că în cadrul ședinței CEC s-a încercat distorsionarea mesajului.
Precizăm că după ce diaspora a venit cu un apel public către autorități, PLDM a decis elaborarea unui proiect de lege care să cuprindă o parte din solicitările moldovenilor stabiliți peste hotare. Potrivit președintelui fracțiunii, Tudor Deliu, „se vine cu o introducere a unui articol nou în Codul Electoral, cu denumirea „Drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă”.
Află aici prevederile proiectului de lege.
Vezi și aceste știri

China anunță că va trimite trupe în Rusia pentru exerciții militare comune

Peste 60% din produsele exportate de R. Moldova ajung pe piața Uniunii Europene. În ce țări exportăm cel mai mult

Zelenski îi avertizează pe locuitorii din Crimeea și alte teritorii ocupate să nu se apropie de infrastructura militară rusă
Advertoriale

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)
