Președintele Parlamentului Andrian Candu vine cu acuzații dure în adresa fostului ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța. Potrivit speakerului, în 2012 Negruță ar fi promovat o inițiativă care ar fi dus la spălarea a circa 25 de miliarde de lei. Declarația democratului vine în contextul în care, pe final de sesiune, Parlamentul a aprobat în ambele lecturi, legea privind amnistia fiscalăși a capitalului.
ACUZAȚIILE LUI CANDU
„În 2012 a fost făcută o amnistie a capitalului. Dl Negruța, care acum se dă mare și tare, a promovat în Parlament o liberalizare de capital. Cetățenii puteau să declare până la 1 mln de lei fără să demonstreze proveniența acestor bani.
Peste 25 de mii de cetățeni au declarat atunci cel puțin 25 de mlrd de lei, bani pentru care nu s-a plătit nicio taxă. Iată aia este o adevărată spălătorie de bani. Noi am votat o lege, prin care trebuie să puneți banii pe un cont bancar și veți plăti o taxă la stat de 3%. Cine l-a criticat atunci pe dl Negruța sau ceea ce a făcut guvernarea atunci? Fostul ministru al finanțelor a făcut o spălătorie de 25 de mlrd de lei”, a declarat Candu.
În replică, fostul ministru al Finanțelor susține că președintele Parlamentului creează intenționat anumite confuzii.
REPLICA LUI NEGRUȚA
„Dl Candu încurcă două lucruri. Pe de o parte amnistia fiscală și a capitalurilor care a avut loc în RM în 2008 și care se pornește acum prin acest pachet de legi promovat săptămâna trecută. În 2012 a fost un document preparatoriu care nu ține de amnistie fiscală sau a capitalurilor. E un lucru preparatoriu pentru implementarea legii cu privire la metodele indirecte de evaluare a veniturilor și proprietăților cetățenilor. Sunt două lucruri total diferite. Efectele urmau să fie ulterior folosite de organele fiscale de urmărire a veniturilor și proprietăților nedeclarate. Nu e vorba de amnistie și de impact financiar sau juridic. Era vorba de un volum de lucru preparatoriu pentru a fotografia situația la zi a populației. Candu intenționat încurcă lucrurile”, a declarat pentru AGORA Veraceslav Negruța.
Expertul mai adaugă că proiectul aprobat atunci a fost discutat cu Fondul Monetar Internațional și că toate procedurile au fost în strictă conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova. Legea, însă, nu a ajuns să fie aplicată.
„Ea a rămas blocată și nu a fost aplicată. Aici apare întrebarea cine au fost cei care au blocat și nu au aplicat legea. Nu am date dacă s-au făcut declarații și ce sume, pentru că eu am plecat în 2013 din Guvern. Dar, obiectivul nu era suma respectivă cât începerea investigațiilor. Eu sunt sigur că anume criticele mele creează disconfort”, a mai adăugat Negruța.
CONTEXT
Amintim că Parlamentul a votat la 26 iulie 2018, în cadrul ședinței plenare, proiectul legii privind reforma sistemului de impozitare a veniturilor salariale. Dacă acum persoanele fizice sunt impozitate cu 7% pentru veniturile de până la 33 de mii lei şi 18% pentru veniturile care depăşesc această sumă, în urma reformei, va fi introdusă o cotă de 12% pentru persoanele fizice. Modificările intră în vigoare de la 1 octombrie.
Detalii aici: Parlamentul a introdus o cotă unică a impozitului pe venit pentru persoanele fizice
Documentul, votat în ambele lecturi, prevede și posibilitatea declarării bunurilor și surselor financiare care nu au fost anterior declarate, astfel fiind posibilă legalizarea acestora.