Auditul realizat de Curtea de Conturi (CCRM) la Ministerul Finanțelor pentru anul 2017 nu a reușit să se expună asupra veridicității valorii patrimoniului prezentat în rapoartele financiare. Astfel, unele clădiri administrative sunt înregistrare la valori contabile care sunt cu câteva zeci de ori mai mici decât valoarea cadastrală. Potrivit CCRM, limitarea a fost determinată de faptul că legislația națională privind evaluarea bunurilor domeniului public și privat a statului nu oferă criterii uniforme de stabilire a valorii juste.
Drept exemplu au fost nominalizate următoarele:
- clădirea administrativă a aparatului central al Serviciului Vamal are valoarea contabilă de 25,3 mil. lei iar valoarea cadastrală de 36,8 mil. lei, mai mare cu 11,5 mil. lei.
- clădirea administrativă a postului vamal Giurgiulești Galati, fiind înregistrat la valoarea contabilă de 43,6 mil.lei, are valoarea cadastrală de 0,2 mil.lei.
- clădirea administrativă a postului vamal Leușeni, are valoarea contabilă de 42,5 mil.lei și valoarea cadastrală de 1,0 mil.lei.
- terenul din mun. Chișinău, str. Starostenco, 30, care aparține Serviciului Vamal, este reflectat în evidența contabilă cu suma de 3,0 mii lei, iar valoarea cadastrală a acestuia, este de 30,0 mil. lei.
Potrivit „Raportului auditului situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Finanțelor, încheiate la 31 decembrie 2017”, poziția financiară și patrimonială, raportate de Minister, constituie: mijloace fixe în valoare de 657,5 mil. de lei (valoarea de bilanț), materiale circulante - 63,7 mil. de lei, venituri - 1,1 mlrd. de lei, cheltuieli - 1,3 mlrd. de lei, rezultatul financiar al anului 2017 - ( -0,2 mlrd. de lei), rezultatul anilor precedenți - 0,7 mlrd. de lei.
Potrivit Curții de Conturi, ponderea cea mai semnificativă a patrimoniului, cât și a cheltuielilor revine Serviciului Vamal.
Totodată, la 31 decembrie 2017 Ministerul Finanțelor a raportat uzura acumulată în valoare de 923,4 mil. de lei.
Curtea de Conturi menționează că a înaintat recomandările de rigoare, care urmează a fi implementate de către entitățile vizate în Raportul de audit.
Vezi și aceste știri

Popescu, despre interdicția Rusiei privind produsele vegetale moldovenești: R. Moldova are fructe și legume foarte bune, care se exportă pe piața Uniunii Europene, o piață foarte exigentă

Jurnalista care a protestat la Pervîi Kanal riscă până la 10 ani de închisoare. Împotriva acesteia a fost deschis un dosar penal pentru „falsuri” despre armata rusă
