Guvernul dă startul campaniei „Un doctor pentru tine”. Scopul acesteia, în cuvintele primului ministru Pavel Filip, este „aducerea medicinii cât mai aproape de cetățeni”. 

Echipele mixte vor fi alcătuite din medicii specialiști în endocrinologie, oftalmologie, neurologie, cardiologie și alte domenii. În cadrul campaniei, medicii ar urma să ofere consultații medicale în câte șase sate pe săptămână. 

Unul dintre domeniile prioritare în cadrul campaniei va fi cel al stomatologiei. Medicii stomatologi ar urma să le ofere copiilor din zonele rurale consultații gratuite. 

Totodată, autoritățile au procurat două autobuze dotate cu instalații de radiologie. Cetățenii vor putea apela la serviciile medicilor pentru a-și face examenul radiologic. O atenția sporită va fi acordată identificării cazurilor de tuberculoză și cancer.

Foto: privesc.eu

Campania va fi activ susținută de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF), care va mobiliza studenții și angajații instituției pentru a aduce serviciile medicale menționate în zonele rurale. 

„Confrom programului de instruire a rezidenților, pe parcursul a șase luni de zile, în anii III și IV, ei sunt obligați să petreacă stagiu de practică in localitățile rurale. Uneori studenții nu primeau asta cu mare satisfacție, dar acum ei s-au convins de faptul că, lucrând în teritoriu, se acumulează experiența necesară”, a spus rectorul USMF, Ion Ababii. 

Primele șase localități unde vor merge medicii sunt Horești (Ialoveni), Hrușova (Criuleni), Bulboaca (Anenii Noi), Coșnița (Dubăsari), Gura Galbenei (Cimișlia) și Cojușna (Strășeni).

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!