Principalii indicatori economici: Cum și-a încheiat mandatul alianța pro-europeană

Principalii indicatori economici: Cum și-a încheiat mandatul alianța pro-europeană
FOTO: radiochisinau.md

Partidele care au format coaliția de guvernare pro-europeană după alegerile anticipate din 2010 au promis că vor schimba majoritatea indicatorilor economici, astfel încât țara noastră să devină una prosperă.  Datele oficiale arată că mulți dintre acești indicatori s-au modificat în acest mandat, însă creșterile în mai multe domenii au fost modeste.

Totuși, cea mai mare realizare a coaliției de guvernare, așa cum afirmă și mai mulți analiști, este semnarea Acordului de Asociere, document care permite intesificarea exportului pe piețele europene.

Mai jos puteți vedea cum au evoluat principalii indicatori economici pentru perioada 2010-2013. Unii indicatori conțin date referitor și la primele trimestre din 2014.

Produsul Intern Brut

În 2010, când partidele pro-europene au format o coaliție de guvernare, PIB-ul constituia în valoare nominală 71. 849 milioane de lei, fiind în termeni reali - cu 6,9% faţă de anul 2009 şi cu 64,8% faţă de anul 2000.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în trimestrul doi al anului 2014, produsul intern brut a însumat 26. 226 mil. lei preţuri curente de piaţă, în creştere - în termeni reali - cu 4,2% faţă de trimestrul II 2013 pe seria brută şi cu 1,9% faţă de trimestrul I 2014 pe seria a ajustată sezonier.

Pe parcursul mandatului, PIB-ul a avut cel mai mare avas în 2013 când acest indicator a însumat 99.879 milioane lei, în creştere - în termeni reali - cu 8,9% faţă de anul 2012.
În perioada 2010-2013, economia națională a crescut în medie cu 5,5%, „A crescut destul de rapid comparativ cu țările din regiune, însă comparativ cu promisiunea făcută, nu s-a realizat”, se arată într-un raport al Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

Locuri de muncă și șomaj

În anul 2010, populaţia economic activă a Republicii Moldova constituia circa 1.235.400 persoane. În sectorul informal au lucrat 12,7% din totalul persoanelor ocupate în economie, iar 30,9% au avut un loc de muncă informal.

Rata şomajului la nivel de ţară a înregistrat în 2010 valoarea de 7,4%, iar numărul şomerilor a fost de 92 mii.

În 2013, datele statistice arată că populația activă era de 1.235.900 persoane, fiind în creştere cu 500 de persoane față de 2010. Rata şomajului la nivel de ţară a înregistrat valoarea de 5,1%, în scădere cu 2% față de 2010.

În sectorul informal au lucrat 13,9% din totalul persoanelor ocupate în economie, iar 30,9% au avut un loc de muncă informal. Din numărul persoanelor ocupate informal salariaţii au alcătuit 21,0%, totodată 9,4% din totalul salariaţilor aveau un loc de muncă informal.

În perioada 2010-2013, au fost create 29.400 de locuri de muncă din cele 100.000 care au fost promise de partidele care au preluat guvernarea.

Salariul mediu

Salariul mediu a crescut nominal, în perioada 2010 - 2013, cu 27%, însă rămâne la cel mai scăzut nivel din Europa Centrală și de Est, constată analiștii Centrului Expert-Grup.

Astfel, în anul 2010, salariul mediu lunar brut constituia, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, 2.971 de lei. În anul 2013, acest salariu constituia 3.765 lei.

În luna septembrie 2014, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.267 lei, înregistrând o creştere cu 13,5% faţă de luna septembrie 2013.

Exporturi

În ianuarie-noiembrie 2010, exporturile au totalizat 1395,5 mil. dolari SUA. Exporturile de mărfuri destinate ţărilor Uniunii Europene erau de 664,0 mil. dolari SUA, deţinând o cotă de 47,6% în total exporturi.

Ţările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 39,7%, ceea ce corespunde unei valori de 553,6 mil. dolari SUA.

După trei ani, exporturile au crescut de aproape două ori. Astfel, în anul 2013 exporturile de mărfuri au totalizat 2399,0 mil. dolari SUA.

Exporturile de mărfuri destinate ţărilor Uniunii Europene (UE-28) au însumat 1140,9 mil. dolari SUA, deţinând o cotă de 47,6% în total exporturi.

Ţările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 38,5%, ceea ce corespunde unei valori de 924,0 mil. dolari SUA. Exporturile de mărfuri către aceste ţări s-au micşorat cu 0,4%, comparativ cu anul 2012.

Datoria externă a Republicii Moldova

La finele anului 2010, datoria externă a RM a ajuns la circa 4,779 milioane de dolari, iar circa 23% din această datorie avea sectorul guvernamental sau 1,116 milioane dolari.

La finele anului 2013, datoria externă era de 6,673 miliarde de dolari, iar sectorul 1,305 miliarde dolari. Datele Băncii Naționale arată că datoria externă a crescut de de 4,2 ori timp de trei ani.

Volum investiții

În 2010, intrările de investiţii străine în Republica Moldova au început să-şi revină și au constituit 837 milioane de dolari în 2010, se arată în Raportul global al investiţiilor Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD).

În anul 2013, investiţiile străine directe în economia Republicii Moldova au crescut cu peste 20 la sută faţă de 2012 şi au însumat puţin peste 231 milioane de dolari americani, potrivit unui raport al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). La finele anului, investițiile străine directe însumau 1,1 miliarde de dolari.

Alte informații despre ce au promis partidele din coaliția de guvernare și în ce măsură au fost realizate pot fi văzute AICI.

 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Șeful diplomației române va avea consultări politice bilaterale cu omologul său american. Sprijinul pentru R. Moldova, pe agenda discuțiilor

Șeful diplomației române va avea consultări politice bilaterale cu omologul său american. Sprijinul pentru R. Moldova, pe agenda discuțiilor

Compania ucraineană Energoatom afirmă că rușii s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie

Compania ucraineană Energoatom afirmă că rușii s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie

Nepoata liderului suprem al Iranului condamnă regimul de la Teheran și cere comunității internaționale să întrerupă legăturile cu acesta

Nepoata liderului suprem al Iranului condamnă regimul de la Teheran și cere comunității internaționale să întrerupă legăturile cu acesta

Advertoriale
Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
  Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
 • Moldova, I am back! | Dmitri Moruz: „Vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară”
Cele mai populare
 • 1
  Șeful diplomației de la Minsk a „murit subit”, transmite presa din Belarus. Acesta urma să se întâlnească cu Serghei Lavrov
 • 2
  Spitalul de la Bălți ar putea avea o conexiune de energie electrică separată. Nemerenco: „E o instituție strategică”
 • 3
  Ministrul eston al apărării: Rusia nu a fost slăbită în mod grav de război până în prezent
 • 4
  Republica Moldova va primi un grant în valoare de trei milioane de euro. În ce domenii vor fi folosiți banii
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.