Reportaj: Și-a zidit experiența și priceperea într-o afacere cu gust autentic. Povestea lui Viorel Prisacari și secretele „Brânzei de Măgura”

Reportaj: Și-a zidit experiența și priceperea într-o afacere cu gust autentic. Povestea lui Viorel Prisacari și secretele „Brânzei de Măgura”

Întins ca o față de masă croșetată de niște mâini pricepute, văzduhul se perpelește la căldura de început de august. Cât vezi cu ochii e verde. Iarba înaltă și deasă se întinde-covor sub cele câteva sute de copite. Un tufar de măceș devin jertfă pentru vreo trei-patru capre care l-au încercuit fără milă. Deși e foarte devreme încă, pășunea este intens populată, iar viața pare a fi în toi. De la cinci dimineață, de când deschide ochii și până noaptea târziu, când merge la culcare, Viorel Prisacari crește capre și face brânză. În localitatea de baștină, Slobozia -Măgura, este cunoscut drept om harnic, gospodar și destoinic.

Încă de pe când era un copil de doar 15 ani a plecat din sat. A îmbrățișat profesia de militar și a activat mulți ani în domeniu. Într-o zi a decis să revină la baștină. A apelat la mai multe împrumuturi, a  ales un teren pustiu și în anul 2014 a început construcția unei ferme.

„ Am conectat încăperea la energie electrică, am construit fântâna, iar în 2016 am avut primul lot de lapte pasteurizat în rețelele de magazine. În luna septembrie 2017 am scos pe piața de acasă și brânza de capră”, își amintește bărbatul.

Pentru că este îndrăgostit irecuperabil de țara sa, Viorel Prisacari își dorește cu ardoare ca prin activitatea sa să readucă la viață tradiția lăsată ca moștenire de strămoși.

„Și noi, moldovenii, avem tradiții și obiceiuri, rețete și produse despre care merită să afle lumea. Brânza pe care o producem noi are la bază o rețetă veche, de sute de ani, care a fost păstrată maxim posibil pentru ca produsul să aibă gustul acela de autentic, de copilărie”, spune Viorel Prisacari în timp ce-și numără cu ochii caprele.

Antreprenorul și-a propus să înregistreze produsele cu denumire de origine protejată - „Brânză de Măgura”, iar apoi să ajungă cu ele nu doar pe mesele moldovenilor, ci și pe cele ale  străinilor.

Bărbatul spune că investește în calitate, de aceea adăugă porții generoase de suflet în tot ceea ce face. Pentru că este adeptul lucrului bine făcut, Viorel Prisacari are grijă de căprițele sale ca de niște oameni dragi.

„Ele sunt cele care ne oferă materia primă, de aceea felul în care se simt, condițiile în care trăiesc sunt direct proporționale cu laptele și cât de calitativ este acesta”, susține omul de afaceri.

Chiar dacă afacerea pe care o gestionează îi aduce satisfacție, Viorel Prisacari recunoaște că au fost momente în care tot ce-și dorea era să renunțe:

„Au fost clipe în care dădeam mâinile în jos și ziceam că nu mai pot, nopți în care mă chinuiam cu insomnii. Apoi venea dimineața, și o luam de la capăt”.

Totuși, s-a înarmat de fiecare dată cu răbdare și a perseverat pentru a-și putea vedea visul cu ochii. Un vis autentic moldovenesc, cu gust de cheag, de lapte și de copilărie...

Acest articol apare în cadrul campaniei de promovare a produselor tradiționale moldovenești cu Indicație Geografică, Denumire de Origine și Specialitate Tradițională Garantată „Autentic Moldovenesc”, lansată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cu finanțarea Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova.

Vezi și aceste știri
Spitalul de Boli Infecțioase din raionul Dubăsari a fost închis

Spitalul de Boli Infecțioase din raionul Dubăsari a fost închis

Vreme caniculară în weekend. Începând de luni, temperaturile vor scădea până la 23 de grade Celsius

Vreme caniculară în weekend. Începând de luni, temperaturile vor scădea până la 23 de grade Celsius

Cei mai bogați oameni ai lumii vor avea seifuri în stâncile de la poalele Munților Alpi

Cei mai bogați oameni ai lumii vor avea seifuri în stâncile de la poalele Munților Alpi

Advertoriale
5 motive să faci un stagiu gratuit la Endava

5 motive să faci un stagiu gratuit la Endava

Un cuplu de tineri de la noi, despre cum și-au amenajat inteligent noua locuință (VIDEO)

Un cuplu de tineri de la noi, despre cum și-au amenajat inteligent noua locuință (VIDEO)

Interviu cu Igor Rosca, director „Rogob”: „Dacă vrei să-ţi ajuţi ţara, nu e numaidecât să faci politică – trebuie doar să faci ceea la ce te pricepi cel mai bine”

Interviu cu Igor Rosca, director „Rogob”: „Dacă vrei să-ţi ajuţi ţara, nu e numaidecât să faci politică – trebuie doar să faci ceea la ce te pricepi cel mai bine”

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
  • Oameni ca tine: Boris Lebediuc, moldoveanul care cântă la clapele destinului (VIDEO, FOTO)
    Oameni ca tine: Boris Lebediuc, moldoveanul care cântă la clapele destinului (VIDEO, FOTO)
  • PlayGround cu Vitalie Tarlev: Tehnologia 5G în Moldova și planurile operatorilor telecom
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Alo, angajați? Da, ne angajăm răspunderea!” Ce se întâmplă zilele astea în Parlament și de ce asta seamănă cu telefonul stricat?
  • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
  • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
  • Ardei umpluți cu brânză, ca la Nord – rețetă deosebită, moștenită de la bunica (Video)
  • Fără nunți până la 1 august, grădinițe închise și nu doar. Iată ce a decis guvernul
Cele mai populare
  • 1
    Italia și-a închis granițele pentru cetățenii Republicii Moldova, dar și pentru alte 12 state
  • 2
    Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”
  • 3
    Peste 30 de copii suspecți și confirmați cu COVID-19, operați în două luni: Medicii lucrează cu trei rânduri de mănuși, iar intervenția durează dublu (VIDEO)
  • 4
    Medicul Komarovskiy, despre închiderea parcurilor de distracții din Moldova: „Nu există nicio logică în decizia luată de autorități” (VIDEO)
Autentificare