Trezoreria Statelor Unite a impus sancțiuni asupra băncii comerciale Agrosoyuz pentru presupusa facilitare a tranzacției efectuate de Han Jang Su, șeful sucursalei de la Moscova a băncii nord-coreene de comerț exterior, Foreign Trade Bank.

De asemenea, SUA l-au inclus pe șeful adjunct al băncii nord-coreene, Ri Jong Won, în lista persoanelor sancționate.

„Statele Unite vor continua să implementeze sancțiunile americane și cele ale ONU pentru a bloca fluxuri ilegale de bani care vin în Coreea de Nord”, a spus secretarul trezoreriei SUA, Steven Mnuchin.

De remarcat că această decizie a trezoreriei americane vine la mai puțin de trei săptămâni după ce Trump a declarat că Rusia s-a angajat să ajute SUA să rezolve problema nord-coreeană. 

„Ei (rușii - n.r.) vor lucra împreună cu noi și eu prețuiesc acest angajament”, a spus Trump.

Măsura luată de trezoreria americană reprezintă prima acțiune de acest gen din luna februarie până acum. În februarie, SUA a sancționat mai multe companii maritime suspectate că ar fi ajutat regimul de la Phenian să ocolească sancțiunile impuse de ONU.  

Sancțiunile impuse băncii Agrosoyuz au fost comentate la Ministerul Afacerilor Externe din Rusia.

„Sancțiunile împotriva băncii comerciale Agrosoyuz, cu sediul la Moscova, reprezintă cel de al 54-lea atac („nakat” în limba rusă - n.r.) al SUA asupra țării noastre din 2011 încoace”, scrie în comunicatul Ministerului.

„Chiar și politicienii americani, care suferă de rusofobie acută, au început să recunoască că încercările de a pune presiuni asupra Moscovei nu funcționează”, mai scrie în comunicat, citat de RT.

Surse: FT.com; RT.com 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!