Ritmul anual de creștere a prețurilor la combustibili va avea o traiectorie descendentă pe întreaga perioadă de prognoză (până la mijlocul anului 2020), afirmă BNM.

„Coborârea ratei anuale se va datora descreșterii moderate a prețurilor la petrol pe întregul orizont de prognoză, compensând practic în întregime deprecierea anticipată a monedei naționale. (...) Creșterile planificate ale accizelor la carburanți la începutul următorilor doi ani vor atenua coborârea ratei anuale pe parcursul perioadei de prognoză”, scrie în ultimul raport al BNM privind inflația.

Totodată, BNM afirmă în raportul său că creșterea prețurilor la carburanți observată în ultima perioadă ar fi fost mai mare dacă intrau în vigoare deciziile ANRE privind majorarea prețurilor-plafon la carburanți.

Ultima decizie de scumpire a fost suspendată printr-o hotărâre a instanței de judecată, după ce a fost atacată de Ministerul Economiei și Infrastructurii, dar și Agenția pentru Protecția Consumatorului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!