Rata inflației, care este acum în scădere, va atinge nivelul minim de 1,9% la finele anului 2018, iar ulterior, inflația va avea o traiectorie ascendentă, prognozează BNM.

În a doua jumătate a anului viitor, ritmul anual al prețurilor reglementate va accelera, depășind nivelul de 10%, scrie în raportul instituției.

„În anul 2019, prețurile reglementate vor crește, ca rezultat al unor ajustări ale tarifelor la serviciile de transport de persoane, gaze din rețea, energia electrică și la alte servicii cu componenta energetică înaltă (încălzire centralizată etc.)”, afirmă autorii raportului.

 

 

De asemenea, vor crește prețurile la produse alimentare. Spre finele orizontului de prognoză (cel de-al doilea trimestru al anului 2020), inflația se va tempera, consideră experții BNM.

Factorii care vor contribui la scumpirea produselor alimentare sunt majorarea accizelor la unele produse, corecția ascendentă a marjelor comerciale ale agenților economici în perioada viitoare, o continuă creștere prognozată a prețurilor alimentare internaționale și corecția cursului monedei naționale din anul viitor.

Citiți de asemenea: BNM prognozează o scădere continuă a prețurilor la carburanți 

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!