„Concret, se instituie un mecanism suplimentar de verificare a transporturilor de mărfuri atât la frontiera externă, graniţele cu Ucraina, Serbia şi Republica Moldova şi porturile de la Marea Neagră, cât şi la cea internă a Uniunii Europene, frontiera României cu Ungaria şi Bulgaria.
Astfel, primul filtru al verificărilor va fi, ca şi până în prezent, în punctele de trecere a frontierei, verificările fiind executate de reprezentanţii Direcţiei Generale a Vămilor şi reprezentanţii Poliţiei de Frontieră”, potrivit unui comunicat de presă al MAI din România.
Al doilea filtru pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale
Potrivit sursei citate, noutatea constă în faptul că este instituit şi un al doilea filtru, în zone identificate în proximitatea punctelor de trecere a frontierei, precum şi pe căile de comunicaţii la nivelul întregului teritoriu naţional. În aceste zone, verificările vor fi efectuate de reprezentanţii Direcţiei Generale a Vămilor, Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi ai Poliţiei Române.
„Principalul scop al modificării legislative este prevenirea şi combaterea faptelor specifice evaziunii fiscale, contrabandei şi fraudelor vamale manifestate, în esenţă, prin prezentarea la autorităţile vamale a unor documente comerciale falsificate, evaziune prin firme fantomă, diminuarea valorii mărfurilor în vamă, rambursările ilegale de TVA şi fraudă cu TVA la tranzacţiile intracomunitare.
Combaterea contrabandei reprezintă o preocupare majoră pentru Uniunea Europeană. Comerţul ilicit cu diverse produse provoacă anual pierderi consistente pentru veniturile publice ale bugetului UE şi al statelor membre”, mai spune Ministerul de Interne.
Potrivit autorităților române acţiunile circumscrise acestui mecanism vor fi puse în aplicare de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratul General al Poliţiei Române din partea Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală a Vămilor şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din partea Ministerului Finanţelor Publice.
România pierde anual un miliard de euro din contrabanda cu ţigări
Anterior ministrul român al Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunțase că intenţionează să securizeze punctele vamale de la frontiera cu Moldova, Ucraina şi Serbia, unde să fie instalate scanere pe fiecare linie de intrare în ţară, pentru a fi verificate toata transporturile. El susţinea că România pierde anual un miliard de euro din contrabanda cu ţigări.
Citește continuarea pe mold-street.com.
Vezi și aceste știri

Cesiu 137, stronțiu și iod 131: Explicăm ce conțin norii radioactivi și cum funcționează pastila de Iodură de potasiu în organism

Ambasadorul Federației Ruse, invitat la Ministerul Agriculturii pentru discuții pe marginea sistării importurilor de produse agricole moldovenești

Veste proastă pentru șoferi! De zece ori a fost majorată amenda pentru lipsa asigurării auto
Advertoriale

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital
