Potrivit raportului Curții de Conturi, în evidența contabilă a Agenției „Apele Moldovei” au fost contabilizate 3,3 milioane de lei, cotele ale unor întreprinderi care au fost vândute încă în anul 2016 sau transmise, în anul 2017, către Agenția Proprietății Publice.

De asemenea, raportul pune în lumină faptul că o întreprindere de stat aflată în gestiunea Agenției „Apele Moldovei" a utilizat 9,6 milioane de lei contrar destinației. Spre exemplu, cele 0,3 milioane de lei acordate pentru instalarea sistemului de monitorizare video la stația de pompare a apei din Dubăsarii Vechi și reducerea numărului unităților de personal, au fost redirecționate pentru remunerarea muncii angajaților. 

„Procesul de alocare și executare a subsidiilor nu este transparent și nu relevă situația reală a utilizării acestora, o parte din subsidii find utilizată contrar prevederilor stabilite de cadrul normativ", este de părere șeful interimar al Direcției generale de audit al fondurilor publice pentru agricultură, silvicultură, infrastructură și mediu, Svetlana Purici. 

Totodată, echipa de audit a constatat faptul că Agenția „Apele Moldovei” nu a înregistrat la organele cadastrale 52 de bunuri imobile în valoare de 16,2 milioane de lei.

Urmare a neevaluării și necontabilizării nici de fondator, nici de întreprinderea de stat a terenurilor cu suprafața totală de 4 653,1 ha, transmise în capitalul social al întreprinderilor de state fondate de Agenția „Apele Moldovei”, capitalul social a fost diminuat cu cel puțin 6.010,9 milioane de lei, mai scrie în raport. 

De remarcat că raportul auditului, publicat luni, 6 august, reflectă situația financiară la 31 decembrie 2017. Curtea de Conturi a constatat că, de atunci, Agenția de Stat „Apele Moldovei” a „remediat unele carențe depistate în cadrul misiunii de audit”, fără a preciza care au fost acestea.

Agenția „Apele Moldovei” este autoritatea administrativă responsabilă de implementarea politicii de stat  în domeniul gospodăririi resurselor de apă, hidroameliorației, aprovizionării cu apă și canalizare. Conform Hotărârii Guvernului nr.882, activitatea financiară a Agenţiei este asigurată din contul mijloacelor alocate de la bugetul de stat, precum şi din contul mijloacelor speciale.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!