Furnicile legionare, cunoscute de asemenea ca fiind furnici de armată sau furnici marabunta se deosebesc de alte specii de furnici prin comportamentul agresiv, caracter migrator și incursiunile în timpul cărora un număr extrem de mare de furnici adulte (de la 100.000 la 2.000.000) formează columne de până la 20 de metri lățime și 200 de metri înălțime înainte de a ataca prada. 

Furnicile marabunta prezintă un comportament social complex, dând dovadă de lucru în echipă care le permite să-și atingă obiectivele. Un exemplu în acest sens este capacitatea lor de a crea „poduri vii” care le ajută să aibă acces la spații îndepărtate, acolo unde răsplata merită efortul. În cazul de față, este vorba de capturarea unui cuib de viespi. 

În cuvintele autorului filmulețului, brazilianului Francisco Boni, „atunci când se întâmplă astfel de atacuri, viespile o iau la fugă, iar furnicile nu se retrag până ce nu golesc interiorul cuibului, luând cu ele tot ce le apare în calea: larve, ouă sau acele viespi care nu au reușit să scape”. 

În ceea ce privește modul în care furnicile au putut să construiască acest lanț, utilizatorii au mai multe ipoteze. Conform uneia dintre ele, afluența constantă a furnicilor a creat un fel de „curent” care a dat fermitate lanțului. 

Sursa: Europa Press

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!