Complexul locativ Siguranţa, situat pe strada Independenței din sectorul Botanica al Capitalei, a fost dat în exploatare la începutul anului 2017. Acesta a fost construit de compania Vasigur Grup SRL în baza unui contract de societate civilă - acord prin care două sau mai multe persoane, fie asociaţi sau participanţi, se obligă reciproc să urmărească în comun scopuri economice ori de alt gen, fără a constitui o persoană juridică, împărţind între ele foloasele şi pierderile. Contractul a fost încheiat la 27 martie 2014 între Vasigur Grup şi Vitalie Iurcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, şi soţia sa, care sunt co-proprietarii bunului imobil.

Istoricul terenurilor din strada Independenței

Blocul de locuințe ridicat de Vitalie Iurcu și Vasigur Grup SRL a fost înălțat pe două terenuri alăturate, care au aparținut anterior statului, unul dintre care a fost privatizat în mod dubios, iar altul - luat în arendă. Totul a început în 2013, când Igor Malac, conducătorul Asociației Obștești Clubul sportiv Toligma, s-a adresat la Consiliul Municipal Chișinău (CMC) cu o cerere prin care solicita privatizarea terenului aferent stadionului de pe strada Independenței 4/6, aflat în proprietatea clubului sportiv. La ședința din 5 septembrie 2013, la care au fost adoptate mai multe decizii scandaloase de dare în locațiune și privatizare a unor terenuri și încăperi, consilierii municipali au dat curs cererii lui Igor Malac. Solicitat de reporterii Anticorupție.md, Radu Blaj, fost şef adjunct al Direcţiei arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei Chișinău, raportor pe acest caz, a declarat că nu își amintește detalii despre privatizarea terenului din strada Independenței.

Datele de la Cadastru arată că pe 11 octombrie 2013, în urma unui contract de vânzare-cumpărare, Clubul Toligma a devenit proprietarul terenului aferent stadionului care îi aparținea. Centrul de Investigații Jurnalistice a intrat în posesia deciziei CMC din 5 septembrie 2013. Potrivit actului, Asociația Obștească Clubul sportiv Toligma a cumpărat un teren de 16 ari aferent complexului sportiv cu 260.850 de lei cu scopul utilizării în procesul tehnologic și fără dreptul de a schimba destinația terenului. Cel de-al doilea teren, de patru ari, a fost luat în arendă pentru cinci ani, pentru amenajare complexă, provizoriu, fără drept de construcție și privatizare.

O lună mai târziu, pe 14 noiembrie 2013, terenul de 16 ari și construcția sunt cumpărate de soții Natalia și Teodor Dulghier, pentru ca peste alte două luni și jumătate să intre în proprietatea lui Vitalie Iurcu și a soției sale, Angela Iurcu. La scurt timp, Iurcu a încheiat un contract de societate civilă cu Vasigur Grup SRL și au început lucrările de construcție. Chiar dacă în decizia CMC din 5 septembrie scrie clar că pe lotul de patru ari sunt interzise construcțiile, blocul de locuit intersectează terenul respectiv. Acesta până în prezent este dat în arendă clubului sportiv Toligma, iar contractul expiră pe 4 octombrie 2018.

Explicațiile intermediarilor

L-am contactat pe Igor Malac, conducătorul Clubului Toligma, pentru a afla în ce circumstanțe a reușit să privatizeze terenul aferent stadionului și de ce l-a vândut. Acesta ne-a declarat că nu-și mai amintește detalii, dat fiind faptul că au trecut aproape cinci ani din acel moment. „Dar care e problema? E ilegal?”, ne-a întrebat Malac. Acesta nu a putut să ne răspundă cu cât a vândut terenul. „Ce contează?”, ne-a tăiat-o scurt bărbatul când l-am întrebat unde a fost reamplasat terenul de sport și dacă aceasta a fost una dintre condițiile tranzacției.

 

Citește continuarea materialului pe investigatii.md.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!