În câteva ore de la apariția informației despre presupusul accident și „moartea” tânărului șofer de BMW, Inspectoratul General al Poliției a anunțat, într-o postare pe Facebook, că în perioada 7-8 august nu a fost înregistrat un asemenea accident rutier. În același timp, prietenul protagonistului farsei a publicat un mesaj pe Instagram, în care scrie că totul este o farsă, pentru răspândirea căreia își cere scuze.

De unde a pornit „telefonul stricat”

Totul a început de la site-ul de știri în limba rusă bloknot-moldova.md, care a fost sursa primară de unde s-au inspirat celelalte surse media. În știrea lor, cei de la bloknot-moldova.md s-au bazat exclusiv pe declarația unui prieten al „victimei”, fără a contacta serviciul de presă al Inspectoratului de Poliție Fălești, Inspectoratul Național de Patrulare sau Inspectoratul General al Poliției.

La o zi după publicarea știrii și la mai bine de 20 de ore după ce Poliția a dezmințit informația, cei de la bloknot-moldova.md n-au făcut nicio modificare textului inițial.

Mai mult, deși nu a dat un telefon la Poliție, sursa a găsit de cuviință să introducă la finalul textului un sondaj în care cititorii sunt întrebați „Ar fi trebuit prietenii lui Ivan să-l oprească în a merge într-o călătorie atât de riscantă?”.

Gluma, îngroșată cu ajutorul site-urilor de știri

Unul din site-urile care au preluat informația de la bloknot-moldova.md fără a o verifica a fost publika.md.

Imediat după ce Poliția a negat producerea accidentului rutier, cei de la publika.md au ales să șteargă știrea: link-ul știrii duce acum la pagina principală a site-ului.

Un alt site care a preluat știrea fără a o verifica este telegraph.md. A doua zi, știrea de pe telegraph.md nu mai putea fi găsită.

Sputnik.md este încă o sursă care a preluat știrea inițială fără a verifica veridicitatea informației. La o zi după publicare și dezmințirea venită de la Poliție, știrea continuă să rămână intactă pe site-ul sputnik.md.

Un alt portal de știri care a preluat informația de la bloknot-moldova.md este stiri.md.

Spre deosebire de celelalte surse, jurnaliștii de aici au încercat să confirme informația din surse oficiale. „Pe de altă parte, contactați de Știri.md, oamenii legii au declarat că nu a fost înregistrat un astfel de accident”, a scris stiri.md, preferând să plaseze informația oficială undeva în corpul știrii, fără a o ridica în lead sau în titlu.

La scurt timp însă, titlul și lead-ul știrii au fost reformulate. În urma actualizării a devenit clar pentru cititori că povestea a fost, de fapt, o farsă.

Știrea publicată de stiri.md, cu tot cu actualizări, a fost preluată și tradusă în limba rusă pe site-ul point.md. Totuși, publicația nu a indicat în titlul faptul că totul a fost o farsă.

Poliția nu a înregistrat un asemenea caz

Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Poliției, marți la ora 15:35, instituția anunță că un asemenea caz nu a fost înregistrat.

Unul dintre prietenii „victimei” a recunoscut farsa

Într-o postare pe Instagram, unul dintre prietenii „victimei” care „ar fi murit în urma accidentului rutier” a anunțat că este vorba despre o glumă. Tânărul afirmă că inițial nu știa despre faptul că totul a fost o farsă.

„Îmi cer scuze tuturor celor care au văzut story-ul anterior. Nu este adevărat că Ivan a murit. Nu știam că este o glumă obișnuită. Îmi cer scuze. Slavă Domnului că este doar o glumă. Dar pentru astfel de glume viața îi pedepsește pe oameni. Nu știu de ce a făcut-o, dar a fost foarte josnic. Îmi cer scuze încă o dată”, a scris tânărul.

Ce puteți face pentru a nu cădea în capcana informațiilor neverificate

În cazul știrii menționate în acest articol, unele surse media au greșit prin faptul că nu au respectat rigorile unui jurnalism elementar și nu au utilizat un simplu procedeu jurnalistic, și anume verificarea informației dintr-o sursă oficială sau demnă de încredere.

Există însă situații în care o sursă media poate manipula sau dezinforma intenționat opinia publică. Unele dintre aceste cazuri pot fi aflate la rubrica Fact-Checker, dezvoltată de AGORA.

Iată câteva sfaturi pentru a nu cădea în capcana știrilor false:

- verificați credibilitatea sursei. O publicație media serioasă indică datele sale de contact (telefon, adresă de e-mail, adresa redacției);

- atrageți atenția la sursa la care se face referire în textul știrii. Aceasta trebuie să fie credibilă (exemplu: o informație oficială sau o informație însoțită de elemente mulimedia care pot constitui drept dovadă a celor afirmate) și, preferabil, localizată (exemplu: formularea „potrivit ofițerului de presă Ion Ionescu de la Inspectoratul de Poliție Ialoveni” în loc de „potrivit Poliției”);

- o publicație media serioasă are o denumire simplă, clară și concisă (exemplu de evitat: stiri-de-la-gura-sobei.wordpress.com);

- textul trebuie să corespundă unui limbaj neutru și să nu conțină aprecieri, atacuri, ironii și etichetări de orice fel. Aceeași regulă se aplică și imaginilor. Acestea trebuie să corespundă ideii generale a știrii și să nu aibă un specific peiorativ în raport cu persoana sau persoanele care apar în imagine;

- prezența citatelor concrete și a link-urilor active către sursa informațiilor la care se face referire oferă o doză de încredere;

- în cazul știrilor care reflectă un conflict sau schimb de replici - o sursă media trebuie să acorde dreptul la replică (exemplu de evitat: un text care conține acuzațiile unui politician la adresa altui politician, fără a solicita replica ultimului).

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!