Potrivit procurorului Lilian Bacalîm, este pentru prima dată în istoria organelor de drept când s-a reușit documentarea unei asemenea scheme de comercializare a drogurilor, precum și reținerea liderului grupului criminal organizat.

Drogurile erau vândute cu folosirea tehnologiilor moderne de comunicare, cu achitarea pentru droguri prin intermediul plăților electronice, precum și gestionarea conturilor în afara hotarelor Republicii Moldova.

Potrivit PCCOS, gruparea a fost investigată pe parcursul a șase luni. De introducerea drogurilor pe teritoriul R. Moldova era responsabil liderul grupării, în vârstă de 30 de ani. Potrivit procurorilor, substanțele interzise erau aduse prin contrabandă pe mai multe căi, cum ar fi prin intermediul coletelor poștale sau a rutelor de transport internațional de pasageri.

În continuare, liderul grupării precum și alți membri, camuflau drogurile - în spații cu acces public, la rădăcina copacilor, sub bordure, pietre și alte locații, iar prin intermediul unei aplicații speciale, era fixat locul exact de ascundere a drogurilor și transmis prin canalul securizat liderului grupării.

Concomitent, liderul grupării organiza perfectarea cardurilor bancare, inclusiv pe numele altor persoane, pentru a putea gestiona banii rezultați din vânzarea drogurilor.

Astfel, urmărind scopul comercializării drogurilor fără contact fizic, liderul grupării a creat un „Telegram canal”, unde plasa informații despre comercializarea drogurilor, iar în canalul securizat erau admiși doar utilizatori de încredere, iar persoanele terțe nu aveau acces pe acest canal.

Doritorii de a procura droguri erau acceptați de către conducătorul grupării în chat-ul indicat. Ulterior, ultimul prin intermediul canalului de comunicație securizat, îi instructa referitor la modalitatea de procurare a drogurilor.

Astfel, potențialul cumpărător primea de la liderul grupării, rechizitele unui cont bancar sau conturile portmoneelor electronice, unde urmau să fie depuse mijloace bănești pentru procurarea drogurilor.

Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul de droguri expedia prin aplicația „telegram”, organizatorului poza bonului fiscal. După aceasta cumpărătorul primea de la organizator „link”, la accesarea căruia cumpărătorul identifica locul unde erau ascunse drogurile, astfel încît vânzătorul și cumpărătorii de droguri nu aveau contact fizic, iar mesajele acestora erau șterse.

Astfel, s-a stabilit că în perioada 2017-iulie 2018, gruparea criminală documentată a spălat bani în sumă de peste 9 mln. de lei, rezultați din vânzarea drogurilor, utilizând circa 9 conturi bancare și 160 portmonee electronice.

În rezultatul percheziției de la domiciliu liderului grupării au fost ridicate mai multe carduri bancare pe numele diferitor persoane, peste 600 mii de lei, aproximativ 1000 euro, instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor, aparat de numărat banii, precum și alte obiecte care probează comiterea infracțiunilor.

Suspecții riscă până la 15 ani de pușcărie.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!