Chișinăul a fost penultima destinație în turneul oficialului european, care și-a propus să viziteze cele 12 state traversate sau aflte aproape de Dunărea. Aici, Maier s-a întâlnit cu fondatorii ONG-ului Club 50/50, care promovează egalitatea de gen și cu președintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohnițchi. Totodată, Maier a vorbit și cu angajații MAI, pentru a afla mai multe detalii despre reforma Poliției. În cele din urmă, germanul a sugerat că există posibilități de colaborare în domeniul economic dintre cele două țări.

Foto: Facebook.com/alex.maier.gp

„Când mă voi întoarce acasă, le voi povesti oamenilor despre ţara aceasta, cum stau lucrurile şi despre proiectele de aici. Îmi doresc ca cei din Germania să reacţioneze pozitiv, să vină aici nu doar în vizită, ci să-şi aducă şi afacerile, să vină să lucreze cu moldovenii”, a spus Maier, citat de trm.md.

La rândul său, președintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohnițchi, a sugerat că unul dintre subiectele discuției cu oficialul european a fost legat de posibila construcție a unor hidrocentrale pe Nistru.

„Am fost susţinuţi de 23 partide verzi pentru ca să nu fie admise construcţia hidrocentralelor pe Nistru şi avem şi susţinerea verzilor europeni şi în măsura posibilităţilor, ne străduim foarte mult să aducem un aport în soluţionarea problemelor de mediu şi a pune în prim plan economia verde în Republica Moldova”, a spus Prohnițchi.

Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) cuprinde teritorial bazinul hidrografic al Dunării. Din SUERD fac parte atât țări care nu sunt străbătute de Dunăre, cât și țări din afara spațiului UE.  La Strategia Dunării participă paisprezece state: nouă state membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania - ca stat federal şi prin landurile Baden-Württemberg şi Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi cinci state care nu sunt membre UE (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina).

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!