Mașinile delegației au fost oprite deși aveau însemnele Forțelor de Pacificare și ale OSCE. Din delegație făceau parte șeful militar superior al Forțelor de Menținere a Păcii (FMP) din partea Republicii Moldova și reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova.

Coloana a fost stopată în apropierea locului desfășurării aplicațiilor ilegale de o „patrulă militară” compusă din șapte persoane fără însemne de apartenență, care le-a îngrădit accesul, se arată într-un comunicat emis de delegația RM în CUC.

În timpul discuției, membrii patrulei au recunoscut că fac parte din GOTR. După aproximativ 30 de minute, timp suficient pentru a ascunde alte eventuale prezențe militare în zonă, patrula s-a retras, iar delegația și-a continuat drumul, doar că nu a putut constata situația reală. 

Patrula militară a GOTR se afla în Zona de Securitate ilegal, fără acceptul sau coordonarea CUC și a Comandamentul Militar Întrunit, se precizează în comunicat. Aceste acțiuni ale GOTR sunt calificate de către autoritățile moldovene drept o provocare repetată ce generează noi tensiuni în Zona de Securitate.

Delegația Republicii Moldova în CUC cheamă insistent toate componentele Comisiei să respecte obligațiunile privind regimul în Zona de Securitate pe malurile râului Nistru, care decurg din Acordul cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului militar în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!