În opinia șefului Vămii din Republica Moldova, aceasta ar constitui una dintre cele mai viabile soluții pentru problema cozilor care se creează frecvent la frontiera comună, îndeosebi în perioada sărbătorilor sau vacanțelor.
În cadrul vizitei au fost identificate spațiile unde ar putea fi găzduiți atât angajații autorităților vamale și de frontieră, cât și brokerii vamali din Ucraina. În scurt timp, autoritățile ambelor state vor înainta spre aprobare Protocoalele necesare pentru demararea controlului comun.
Conform Acordului interguvernamental între Republica Moldova și Ucraina, semnat 6 octombrie 2017, controlul comun poate fi aplicat la toate punctele de trecere de la frontiera comună.
Totuși, până la luarea unor decizii în acest sens, Vitalie Vrabie a menționat necesitatea folosirii la capacitate maximă a tuturor resurselor tehnice și umane disponibile, astfel încât cetățenii să beneficieze de un control operativ pe ambele părți ale frontierei. Printre cele mai importante măsuri se numără suplinirea numărului de personal, utilizarea tuturor pistelor de control, indiferent de sensul de traversare și asigurarea funcționalității sistemelor informaționale din gestiune.