Profesorii planifică să adune semnături pentru o petiție, până pe 5 septembrie, ca ulterior să o depună la sindicate, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației, Culturii și cercetării, Guvern și Parlament.

„Cerem 50% adaos la salariu pentru cadrele didactice și 100% pentru cadrele non-didactice. Înțelegem că e insuficient, dar știm că trăim în Moldova și bugetul e mai sărac. Cerem ceea ce am cerut și anul trecut. Sindicatele au negociat cu Guvernul și Guvernul a promis că viața va deveni mai ușoară. După majorarea de 11% de anul trecut, anul acesta ne așteptam să fie ceva mai mult, dar a venit doar o indexare de 8%, adică de 200-300 de lei, ceea ce nu ne ajunge nici să achităm facturile, nici să ne hrănim normal copiii. Un profesor are peste 3200 de lei, iar un personal non-didactic, nici 1.200 de lei. Asta e mai puțin decât o factură pentru căldură iarna”, a declarat profesoara Natalia Bzovaia, inițiatoarea comunității „Profesori solidari”. 

Printre vorbitori a fost și profesoara din Sîngerei care i-a scris o scrisoare ministrului Monica Babuc.

„Ca să fim sinceri, toți am așteptat o majorare și una substanțială. Din păcate, acest lucru întârzie, iar guvernanții doar ne hrănesc cu promisiuni. Atunci când prindem la curaj, suntem stopați de anumite instituții. Vrem să demonstrăm că suntem o forță, că suntem oameni care trebuie remunerați pentru munca prestată”, a spus Ana Turtureanu.

Profesorii prezenți la acțiunea de protest au semnalat că în sistem sunt aproape 2.000 de locuri vacante.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!