„Vreau să vă mulțumesc pentru promisiunile îndeplinite. Suntem la același pas, ca acum doi ani. Mi-ați promis marea și sarea și până la urmă suntem tot de acolo de unde ne-am pornit. Cred că e nevoie de crearea unui Minister al moldovenilor de pretutindeni, sau sub altă formă, ca să avem persoana noastră care să ne reprezinte, pe care să o votăm noi, conaționalii din diasporă. Nu înțeleg cum o minoritate ca cea a Găgăuziei au un reprezentant în Guvern, iar noi care suntem un milion plecați peste hotare, nu avem. Avem doar un BRD care e supus Guvenului și Cancelariei de Stat, și care doar îndeplinește indicațiile Guvernului.

Suntem oameni cu studii, care avem afaceri. Am putea să ne implicăm activ. Ce am observat până acum au fost doar impedimente și doar promisiuni. Nu am fost băgați în seamă”, a spus acesta.

Potrivit lui, prezența redusă a cetățenilor de peste hotare la ediția din acest an a Congresului Diasporei, față de ediția din 2016, demonstrează dezamăgirea acestora.

„Mulți oameni pe care i-am cunoscut acum doi ani nu-i văd în sala asta și-mi pare rău. Oameni care ar putea să contribuie, aducă un aport foarte important pentru țara asta, nu-i mai văd aici. Oamenii s-au dezamăgit și fug. Și asta-i un pericol foarte mare. O să rămâneți numai cu bătrânii și cu cei care deja stau îngenuncheați în fața... să nu-i numesc pentru a nu-i descalifica, că n-am niciun drept”, a mai spus moldoveanul.

Iată răspunsul pe care l-a primit de la Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Mihai Căpățână.

Zilele Diasporei 2018 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 17-18 august, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova. Activitățile din cadrul Zilelor Diasporei sunt organizate pentru fortificarea comunicării dintre Guvern şi diasporă, mobilizarea asociațiilor diasporei și a societății civile pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, consolidarea capacităţilor diasporei şi edificarea unor punţi de legătură cu cetăţeni, indiferent de locul unde se află.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!