„O problemă mare o constituie faptul că reprezentanții societății civile nu sunt invitați la ședința de evaluare a ofertelor. Iar alte surse de informare cu privire la data, locul și ora ședinței de evaluarea ofertelor, nu există”, este de părere Diana Grosu, autoarea raportului de monitorizare.

Licitațiile publice cu cea mai mare valoare care au fost monitorizate sunt:

-3,2 milioane de lei - „Reparația capitală a încăperilor în Centrul de Cultură pentru secția de box a școlii sportive specializate „B.Petuhov”, str. Decebal, 13 A, din mun. Bălți”. În urma licitației a fost desemnată câștigătoare compania Constructorul, care a avut o ofertă de 2,9 milioane de lei, iar cealaltă companie, Clemantin (2,3 milioane de lei) a fost descalificată din motiv că a întocmit oferta cu abateri semnificative de la actele normative, deși criteriul de atribuire a contractului a fost „cel mai mic preț”.

-6,2 milioane de lei - „Reconstruirea străzilor Caraciobanu și Beleacov din mun. Bălți cu organizarea canalizării apelor pluviale și a scăderii nivelului apelor subterane”, conform necesităților Primăriei mun. Bălți. Deși termenul de execuție a lucrărilor era preconizat 2 luni, lucrările continuă și astăzi. Licitația a fost lansată în 2016, iar contractul a fost câștigat de Î.M. Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți, a cărei ofertă a fost de 5,3 milioane de lei.

Experții consideră că societatea civilă este aproape neimplicată în procesul de achiziții. Mai mult, organizațiile societății civile nu cunosc despre acest drept conferit de cadru legal.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!