Zinaida Petricenco a predat chimia în școala din localitate timp de 46 de ani și, chiar dacă acum cinci ani s-a pensionat, aceasta continuă să-și ajute discipolii să studieze acest obiect atât de drag sufletului ei.

Pe lângă chimie doamna Zinaida, sau cum o numesc prietenele Zina, este o gospodină desăvârșită, iar unul dintre deliciile pe care le prepară cu multă dragoste este Plăcinta Miresei de la Olănești, un preparat cu potențial de certificare cu Specialitate Tradițională Garantată.

Femeia a învățat rețeta de la mama sa și, chiar dacă nu are fete, are nurori cărora le-a transmis secretul preparării plăcintei, iar nepoata ei, la cei șase anișori, „joacă” foaia de plăcintă la fel de bine ca bunica.

Doamna profesoară a ajuns la evenimentul #AutenticMoldovenesc din întâmplare. O prietenă bună a gustat din Plăcinta Miresei și a invitat-o la Chișinău. Mare i-a fost mirarea când a văzut atâtea camere de luat vederi în jur.

Totuși, gospodina a scăpat de emoții și a dat un masterclass de preparare a acestui deliciu culinar.

„Aluatul se prepară foarte simplu. Avem nevoie de făină de grâu, apă și ulei. La un kg de făină folosim doar 50 ml de ulei. Adăugăm sare după gust și facem aluatul. Apoi îl lăsăm neapărat să se odihnească cam 15-30 de minute. După aceasta separăm aluatul în părți egale și facem gogoșele. Pentru o singură tavă facem cinci turtele și iar le lăsăm să se odihnească 15-30 de minute, apoi le răsucim. Umplutura tradițională o constituie brânza cu ou, dar poate fi preparată și cu cartofi, varză, bostan sau orice avem la dispoziție”, povestește doamna Zina.

„Vă doresc poftă bună și vă propun să încercați și voi rețeta, pentru că este atât de gustoasă!”, a încheiat doamna Zinaida.

 

Acest reportaj apare în cadrul campaniei de promovare a produselor tradiționale moldovenești cu Indicație Geografică, Denumire de Origine și Specialitate Tradițională Garantată „Autentic Moldovenesc”, lansată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cu finanțarea Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova.

 

 

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!