Participanții s-au familiarizat cu managementul electoral, sistemul electoral mixt, dar și principiile de reflectare ale alegerilor. Astfel, timp de opt zile tinerii, au abordat subiecte precum tipurile de sisteme și administrarea electorală, fenomenul de fake news și elementele de credibilitate a surselor media.

„Ne bucurăm de interesul jurnaliștilor pentru acest curs de instruire. În funcție de feedback-urile finale se va decide dacă se va menține același format pe viitor, dar cu siguranță  instruirea jurnaliștilor într-o formă sau alta trebuie să continuie. Centrul de Instruire Continuă în domeniul Electoral are drept prioritate instruirea acestui grup țintă”, a spus Doina Bordeianu, unul din formatorii cursului.

Deasemenea, jurnaliștii au avut ocazia să viziteze clădirea Parlamentului, Consiliul Coordonator al Audiovizualului dar și sediul Comisiei Electorale Centrale, unde au simulat procedura de votare din ziua alegerilor.

„Școala electorală pentru jurnaliști mi-a fost de mare folos pentru că am învățat funcționalitatea sistemului mixt, sistem aplicat la viitoarele alegeri. Am interacționat cu alți colegi și am analizat cum trebuie să se comporte un jurnlist în campania electorala”, ne-a spus participanta Mihaela Bucătaru.

La finalul primului modul al instruirii, fiecare participant a primit sarcina de a realiza un lucru individual constituit dintr-un anumit tip de material jurnalistic, produsele finale fiind prezentate și analizate în cel de-al treilea compartiment al trainingului.

Scopul Școlii electorale pentru jurnaliști este îmbunătățirea cunoștințelor reprezentanților mass-media în domeniul electoral, ceea ce ar permite pe viitor o reflectare mai calitativă a procesului electoral în mijloacele de informare în masă.

 

Școala electorală este organizată în cadrul campaniei de educare și informare a cetățenilor cu genericul „Democrația se învață: Implică-te!”, desfășurată de Centrul de instruire Continuă în Domeniul Electoral. (CICDE), realizată în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!