Valuta națională a Republicii Moldova a devenit cu circa 40% mai valoroasă față de lira sterlină, arată graficul. În comparație, euro și dolarul s-au aprecit cu mai puțin de 25%.

Aceste date pot fi explicate prin aprecierea leului față de dolarul american, afirmă economistul Veaceslav Ioniță. Cursul valutar în Moldova se duce doar după dolarul SUA, iar față de Euro se stabilește în funcție de evoluția cursului USD/Euro pe piața internațională. Lira sterlină s-a depreciat față de dolarul american, iar acesta din urmă s-a depreciat față de leul moldovenesc.

Una dintre cauzele este creșterea accelerată a ofertei din partea persoanelor fizice, afirmă expertul, menționând că, în perioada 2016-2018, în cel de-al doilea trimestru, Oferta Netă de valută a fost cu 665 milioane de dolari SUA mai mare decât cererea.

În cadrul referendumului Brexit, desfășurat la 23 iunie 2016, britanicii au votat în proporție de 52%, adică 17.410.742, favorabil ieșirii din UE, iar 48%, 16.141.241, pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!