Documentul stabilește că în cazul necorespunderii cantității și sortimentului real al produselor cu datele facturii fiscale sau în cazul depistării produselor alterate, lipsei etichetelor pe ambalaj ori a prezenței etichetelor duble sau lipsei termenului de valabilitate, persoana responsabilă de recepționarea produselor alimentare și lucrătorul medical sau bucătarul-șef/bucătarul sunt obligați să întocmească un act de constatare privind neregulile atestate. De asemenea, ei sunt obligați să anunțe agentul economic furnizor, solicitând înlocuirea produsului/produselor.
La rândul lor, persoanele care transportă produsele alimentare și realizează încărcarea și descărcarea acestora sunt obligați să folosească echipament special: halat, mănuși de unică folosință și bonetă. Acestea urmează să dețină carnet medical, cu mențiunile ce atestă că au fost supuse controlului medical și instruirii igienice, pe care îl prezintă, la fiecare livrare, persoanei responsabile de recepționarea produselor alimentare din instituția de învățământ general. În conformitate cu Instrucțiunea publicată, meniul zilnic de repartiție se întocmește în baza meniului-model pentru 10 zile, cu respectarea normelor fiziologice de consum, din produsele de consum disponibile la depozitul de produse alimentare al instituției, ținând cont de numărul de copii şi elevi prezenți în ziua precedentă.
Scopul implementării instrucțiunilor constă în eficientizarea procesului de alimentație în instituțiile de învățământ general şi ameliorarea statutului nutrițional al elevilor, precum şi prevenirea intoxicațiilor alimentare, bolilor diareice şi maladiilor netransmisibile.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.