
Holdingul scrie, deputații PD se autosesizează. Democrații cer investigarea legăturii dintre Ludmila Kozlowska, PAS și PPDA
Cinci deputați PD au trimis marți scrisori către mai multe instituţii de stat ale Republicii Moldova, solicitând verificări privitoare la „posibilele activităţi contra R. Moldova ale Ludmilei Kozlowska, deţinătoare de dublă cetăţenie ruso-ucraineană şi ale Fundaţiei condusă de aceasta, numită Otwarty Dialog (Dialog Deschis)”. Se întâmplă la nici o săptămână de la un adevărat torent de știri publicate în presa considerată apropiată PD-ului (știri publicate aici, aici, aici, aici și aici). În știrile trase ca la indigo se menționa că Kozlovska este „o lobbystă a partidelor PAS și PPDA” și că ea „a fost expulzată din UE din cauza legăturilor cu serviciile secrete rusești”.
・
În acelaşi timp, deputaţii PD Zagorodnîi, Sîrbu, Vremea, Nichiforciuc și Gorilă au solicitat „investigarea legăturilor dintre Ludmila Kozlowska, Fundaţia Otwarty Dialog şi partidele politice PAS şi PDA, inclusiv posibile aspecte ce ţin de finanţarea ilegală sau acordarea de beneficii pentru partidele menţionate, dar şi pentru alte partide moldoveneşti”.
„Motivele principale ale adresărilor înaintate de către deputaţii PDM sunt recenta expulzare a Ludmilei Kozlowska de pe teritoriul Poloniei şi al Uniunii Europene şi acuzaţiile extrem de grave apărute contra acesteia, în mod deosebit obţinerea de finanţări dubioase din Federaţia Rusă şi complicitate cu serviciile de informaţii ruseşti”, se arată într-un comunicat al democraților.
Democrații citează „informaţiile de presă”, referindu-se la presa apropiată partidului de la guvernare, din care ar reieși că Andrei Năstase şi Maia Sandu „o cunosc pe Ludmila Kozlowska şi au participat la evenimente organizate în străinătate de către aceasta şi Fundaţia ei”.
„Nu trebuie admis ca statul Republica Moldova să fie vulnerabilizat de către persoane precum Ludmila Kozlowska, posibil şi cu complicitatea unor politicieni autohtoni pentru care par a fi mai importanţi banii şi avantajele politice decât interesul naţional”, se arată în comunicat.
Deputaţii PDM au trimis scrisori către Centrul Naţional Anticorupţie, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Comisia Electorală Centrală, solicitând răspunsuri.
Potrivit Newsmaker.md, subiectul Ludmilei Kozlowska în presa afiliată PD-ului pornește de la afirmații ale „experților” care nu au fost numiți, trimiteri la anumite publicații în presa poloneză și „raportul Parlamentului European” care, în realitate, este un articol al bloggerului polonez Marcin Rey, aflat în conflict cu Fundația „Open Dialog”.
Kozlowska, la rândul său, spune că deportarea a fost cauzată de faptul că guvernul Poloniei a introdus numele ei în Schengen Information System (SIS), cu cerința de a-i fi interzis accesul în UE. „Într-o astfel de listă sunt incluși infractori deosebit de periculoși. Astfel sunt percepuți în Polonia cei care au alte viziuni”, a scris ea pe Facebook, citată de Newsmaker. Activista apreciază solicitarea autorităților Poloniei ca fiind „un pas al neputinței după numeroase încercări de a speria/intimida” familia ei și Fundația „Open Dialog”. Ea a precizat că guvernul polonez nu a explicat în niciun fel cauzele includerii ei în această listă și nu a anunțat despre această decizie. Kozlovska menționează că s-a așteptat la o asemenea desfășurare a evenimentelor încă din luna iulie anul trecut, când soțul ei - Bartosz Kramec, cetățean al Poloniei - s-a declarat public împotriva actualei guvernări a Poloniei, notează Newsmaker.