Întrebată ce măsuri a întreprins sau cum urmează să acționeze în urma apariției acestor acuzații, instituția a menționat:

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale monitorizează cazul respectiv. Totodată, măsurile care urmează să fie întreprinse în cazul mediatizat vor fi întreprinse în funcție de concluziile corespunzătoare ale Consiliului de Etică al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Conducerea USMF a lăsat soluționarea acestui conflict pe seama Consiliului de Etică al Universității. Acesta nu s-a întrunit în ședință, fiindcă, în momentul sesizării, era perioada examenelor, iar, ulterior, angajații au plecat în concediu. Despre această abordare a conducerii USMF în cazul apariției unor acuzații de hărțuire sexuală, Ministerul a spus următoarele:

„Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în conformitate cu prevederile art. 79 Codul Educației al Republicii Moldova nr. 152 din 17 iulie 2014, se bucură de autonomie universitară, inclusiv în ceea ce privește asigurarea ordinii și disciplinei în spațiul universitar. Prin urmare, examinarea cazului cu presupusele acuzații de hărțuire sexuală și abuz de la Catedra Epidemiologie, în situația în care acestea nu întrunesc elementele răspunderii penale sau contravenționale, urmează să fie efectuate cu respectarea principiului autonomiei universitare și răspunderii disciplinare, în ordinea art. 206-211 Codul Muncii a Republicii Moldova nr. 154-XV din 28 martie 2003.

Remarcăm totuși că persoana vizată de presupusele acuzații de hărțuire sexuală nu se află în careva raporturi de muncă sau de serviciu cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, prin urmare, în conformitate cu legislația muncii în vigoare (articolele 206-211 din Codul Muncii menționate), atribuțiile exclusive de examinare a cazului și de aplicare a sancțiunilor disciplinare corespunzătoare revin în exclusivitate angajatorului, adică Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Cât despre declarațiile mai multor angajați, care au menționat că șeful lor își permite să strige la subalterni, instituția a comentat:

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale califică drept inacceptabile orice manifestări de abuz din partea factorilor de decizie comise față de subalternii acestora. În ceea ce privește cazul în discuție, examinarea acestuia urmează să fie efectuată în mod obiectiv și imparțial de către Consiliul de Etică al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, și, în cazul în care acestea se vor adeveri cu dovezile corespunzătoare, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va solicita Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” să întreprindă toate măsurile corespunzătoare care să asigure răspunderea disciplinară a personalelor vizate”.

Contactat de AGORA, șeful Departamentului Resurse Umane al USMF, Oleg Galbur, ne-a spus că vineri, 24 august, angajații Universității vor reveni la muncă și, prin urmare, va fi stabilită data următoarei ședințe a Consiliului de Etică.

Vezi și: VIDEO. Experți, despre hărțuirea sexuală. „Dacă femeile vor avea curajul să vorbească, societatea își va schimba atitudinea”

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!