„Dl Plahotniuc, eu sper că are un cuvânt de spus în politica moldovenească. El l-a avut în sfera economică până acum, eu vreau să-l aibă în sfera politică”, a spus Diacov, întrebat dacă politica este un domeniu profitabil.

Democratul afirmă că a pledat ca Plahotniuc să ocupe funcția de prim-ministru. „Am avut o discuție cu dl Timofti pe această temă atunci și am încercat să-l conving: „Dl Timofti, iată care sunt argumentele: 1, 2, 3, 4, 5... Și liderul partidului trebuie să poarte răspunderea de ceea ce se face în țară pe toate segmentele. Și executivul, care este instrumentul principal de realizare a politicilor unui partid, trebuie să fie condus de omul care conduce partidul”, crede Diacov.

Mai mult, el spune că recent s-a întâlnit cu fostul șef al statului, iar lui Timofti i-a părea rău că nu l-a numit atunci premier pe liderul PDM.

„(Cu) domnul Timofti ne-am întâlnit neformal acum o lună-două în urmă, spune: „Dumitru, îmi pare rău că n-am făcut chestia asta”. „Iată vezi, dl Timofti, îți pare rău și cine de la părutul ista de rău are vreun folos?”. Eu nu știu, n-am vorbit cu dl Plahotniuc acum, nu știu dacă este o idee... nu, nu cred, dar sarcina principală a lui și a partidului este ca să se prezinte bine în această campanie. Să asigurăm alegeri libere, încă o dată, a treia oară spun: libere și democratice!”, conchide președintele de onoare al PD.

Amintim că pe 13 ianuarie 2016, deputații PD, cu ajutorul transfugilor din PCRM, a liberalilor și a câtorva liberal-democrați, care ulterior au părăsit partidul, au semnat pentru desemnarea lui Plahotniuc drept premier. Atunci, șeful statului și-a argumentat refuzul prin faptul că „există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru”. Plahotniuc a fost propus repetat în aceeași zi, însă a urmat și al doilea refuz al lui Timofti. La scurt timp, a fost propus în funcție fostul ministru TIC, Pavel Filip, care a fost acceptat de șeful statului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!