Diacov spune că lui Timofti îi pare rău că nu l-a numit pe Plahotniuc premier, în 2016

Diacov spune că lui Timofti îi pare rău că nu l-a numit pe Plahotniuc premier, în 2016

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, spune că vrea ca șeful de partid, Vladimir Plahotniuc, să fie „mai implicat în politica moldovenească”. Mai mult, Diacov afirmă că l-a vrut pe Plahotniuc premier, în 2016, și a încercat să-l convingă pe președintele de atunci, Nicolae Timofti. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Diacov afirmă că acum lui Timofti i-ar părea rău că a refuzat atunci candidatura lui Plahotniuc.

„Dl Plahotniuc, eu sper că are un cuvânt de spus în politica moldovenească. El l-a avut în sfera economică până acum, eu vreau să-l aibă în sfera politică”, a spus Diacov, întrebat dacă politica este un domeniu profitabil.

Democratul afirmă că a pledat ca Plahotniuc să ocupe funcția de prim-ministru. „Am avut o discuție cu dl Timofti pe această temă atunci și am încercat să-l conving: „Dl Timofti, iată care sunt argumentele: 1, 2, 3, 4, 5... Și liderul partidului trebuie să poarte răspunderea de ceea ce se face în țară pe toate segmentele. Și executivul, care este instrumentul principal de realizare a politicilor unui partid, trebuie să fie condus de omul care conduce partidul”, crede Diacov.

Publicitate

Mai mult, el spune că recent s-a întâlnit cu fostul șef al statului, iar lui Timofti i-a părea rău că nu l-a numit atunci premier pe liderul PDM.

„(Cu) domnul Timofti ne-am întâlnit neformal acum o lună-două în urmă, spune: „Dumitru, îmi pare rău că n-am făcut chestia asta”. „Iată vezi, dl Timofti, îți pare rău și cine de la părutul ista de rău are vreun folos?”. Eu nu știu, n-am vorbit cu dl Plahotniuc acum, nu știu dacă este o idee... nu, nu cred, dar sarcina principală a lui și a partidului este ca să se prezinte bine în această campanie. Să asigurăm alegeri libere, încă o dată, a treia oară spun: libere și democratice!”, conchide președintele de onoare al PD.

Amintim că pe 13 ianuarie 2016, deputații PD, cu ajutorul transfugilor din PCRM, a liberalilor și a câtorva liberal-democrați, care ulterior au părăsit partidul, au semnat pentru desemnarea lui Plahotniuc drept premier. Atunci, șeful statului și-a argumentat refuzul prin faptul că „există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru”. Plahotniuc a fost propus repetat în aceeași zi, însă a urmat și al doilea refuz al lui Timofti. La scurt timp, a fost propus în funcție fostul ministru TIC, Pavel Filip, care a fost acceptat de șeful statului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal