Ministrul Educației promite majorări de salarii pentru profesori, dar nu vrea să dea o cifră exactă

Ministrul Educației promite majorări de salarii pentru profesori, dar nu vrea să dea o cifră exactă

Ministrul Educației, Monica Babuc, a afirmat astăzi că salariile profesorilor vor crește în mod gradual începând cu 1 ianuarie 2019, odată cu implementarea legii unice cu privire la salarizare. „Această lege îi va avantaja substanțial pe pedagogi. Nu vreau să dau acum cifra”, a spus ministrul. 

„După 3 septembrie 2018, urmează implementarea legii unice cu privire la salarizare, va fi o lege revoluționară”, a declarat Monica Babuc în cadrul conferinței pedagogilor din Chișinău „Împreună pentru educație de calitate”.

În opinia ministrului, noua lege va depăși „handicapul” sistemului de salarizare din Republica Moldova, în care reprezentanții unor profesii au adaosuri și suporturi „caraghioase” și „fără logică”.

„Această lege, prevederile căreia urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019, va avantaja în primul rând pedagogii și îi va avantaja substanțial. Nu vreau să dau acum cifra”, a declarat Monica Babuc, precizând că proiectul legii va fi pus în discuție publică la toamnă.

De asemenea, ministrul a promis majorarea indemnizațiilor pentru tinerii specialiști, de la 45.000 de lei la 120.000 de lei. Totodată, demnitara a declarat că, pe lângă salarii, în sistemul de educație sunt și alte probleme. Ministrul s-a referit în mod special la lipsa de popularitate a profesiei de pedagog în rândul tinerilor.

„Tinerii care apreciază mult tehnologiile noi, care știu că pot munci online chiar și la un colț de pădure și câștiga confortabil fără a se implica, fără a-și asuma responsabilități, câștigând mai mulți bani, bineînțeles că ei aleg acest lucru”, a spus Babuc, care a adăugat că „trebuie să ne gândim” la „educarea tinerilor care vor să îmbrățișeze profesia de pedagog încă de pe băncile școlii”.

Declarațiile doamnei ministru vin la aproape trei săptămâni după ce o profesoară de la liceul din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, a postat pe Facebook o adresare publică, cu opiniile mai multor colegi care susțin că nu sunt răsplătiți conform efortului pe care ei îl depun.

Publicitate

La 16 august, mai mulți profesori au manifestat în fața Guvernului, cerând de la autorități majorarea cu 50% a salariilor personalului didactic și dublarea salariului personalului auxiliar. Pedagogii au anunțat că vor iniția o petiție pentru a o depune ulterior pe masa autorităților.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal