Pavel Filip nu crede că „în societate mai persistă întrebarea” despre limba oficială în R. Moldova

Pavel Filip nu crede că „în societate mai persistă întrebarea” despre limba oficială în R. Moldova

Deși sondajele arată altceva, premierul Filip nu crede că în societate mai persistă întrebarea despre ce limbă se vorbește în Republica Moldova - română sau „moldovenească”. Afirmația a fost făcută de oficial în cadrul unui interviu pentru rfi.ro.

Pavel Filip a fost întrebat dacă consideră că astăzi limba română și-a dobândit un statut puternic sau încă mai are de luptat pentru a se impune.

„Cu siguranță, pentru că a existat și o opinie a Curții Constituționale. Nu cred că astăzi mai persistă această întrebare în societatea de aici, de la noi”, a răspuns democratul.

Cu toate acestea, cercetările sociologice realizate în ultimii ani arată că cetățenii cred altfel: în jur de 70% din populație consideră că limba oficială a statului trebuie să fie „moldoveneasca”.

„Cred că a rămas o chestiune tehnică, de modificat și acest articol în Constituție ca să fim cu actele în regulă. Este o decizie a Curții Constituționale care spune foarte clar că limba de stat este limba română”, a mai spus Filip.

Democrații nu se grăbesc să schimbe „chestiunea tehnică”

În Parlament a fost înregistrat, la inițiativa deputaților PLDM, un proiect de lege ce prevede modificarea articolului 13 din Constituție, prin înlocuirea sintagmei de „limba moldovenească” cu limba română.

Inițiativa legislativă însă nu a fost supusă deja de câteva luni votului în plenul Legislativului.

Alături de liberal-democrați, liberalii și popular-europenii s-au arătat deschiși să susțină inițiativa. Comuniștii și socialiștii s-au declarat împotrivă, în timp ce în tabăra democraților au apărut elemente de confuzie.

Dacă deputați ca Andrian Candu, Nae-Simion Pleșca sau Vladimir Hotineanu consideră că limba vorbită în Republica Moldova este româna, deputați ca Demian Caraseni, Alexandru Bannicov sau Corneliu Dudnic sunt de partea „limbii moldovenești”.

„Nu e niciun secret că și în fracțiunea noastră sunt oameni care nu for susține proiectul (n.r. - privind modificarea limbii). Pentru nimeni nu e un secret și pe acest subiect nu poți obliga un deputat să voteze. Eu consider că limba în Republica Moldova e română. Tot așa cu austriecii vorbesc germana, jumătate de Africa vorbesc franceza etc. Dar alți colegi nu consideră așa. Noi trebuie să fim toleranți, trebuie să fim atenți cu ei. Acest subiect este delicat, nu poate fi rezolvat cu toporul”, declarase în luna iunie președintele de onoare al PDM, deputatul Dumitru Diacov.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.