UPDATE 18:53 Unioniștii s-au oprit la vama din R. Moldova, pentru ca gupului să se alăture o minoră de 17 ani, care a fost reținută de polișiștii de frontieră în această după-amiază, pe motiv că ar fi trecut ilegal frontiera.

UPDATE 18:45 Oamenilor li s-au întors actele de identitate. Aceștia urcă în autocare pentru a trece vama în Republica Moldova spre Ungheni, în timp ce George Simion a rămas de cealaltă parte a Prutului. Acesta a anunțat că manifestația unioniștilor de sâmbătă, din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, va avea loc, iar el va fi prezent: „Îi așteptăm pe toți locuitorii Chișinăului sâmbătă la ora 12 în Piața Marii Adunări Naționale”. În același timp, 10tv.md scrie că președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco, a fost reținut la frontieră în timp ce se deplasa spre vama Leușeni.

UPDATE 17:50 Unioniștii au fost anunțați că pot să traverseze frontiera, cu excepția liderului grupului, George Simion. Acesta a fost îndemnat să meargă împreună cu oamenii legii, pentru a-i fi prezentată decizia de refuz de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. „În cazul refuzului de executa indicațiile, vor fi întreprinse măsuri legale în raport cu dvs”, a avertizat șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari. „Sunt în greva foamei, aștept asistența consulară. Îmi puteți înmâna aici orice hârtie necesară”, a insistat George Simion.

UPDATE 15:30 Unioniștii nu vor să urce în autocare. Și asta pentru că acestea au fost perchiziționate fără prezența lor. Întrebat de ce polițiștii de frontieră au verificat singuri autocarele, Fredolin Lecari a spus că „așa au considerat”, adăugând că e o acțiune legală. „Dvs trebuie să vă determinați, fie treceți frontiera, fie mergeți înapoi”, a mai spus Lecari.

UPDATE 15:00 La fața locului a venit șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, care a îndemnat activiștii să urce în autocare și să treacă procedura de control. Totuși, acesta a dat de înțeles că nu toți participanții la marș își vor putea continua drumul, fapt ce i-a nemulțumit pe cei prezenți. „Vă chem la dialog, ca comportamentul dvs să fie unul civilizat. Urmați procedura de control ori nu vă admitem în RM”, a spus Lecari.

UPDATE 13:30: „Există persoane la care pot apărea întrebări separat. Cine o să fie solicitat, să mergeți la ghișeul Poliției de Frontieră, după care veți reveni aici. Nu putem face anumite proceduri publice”, a anunțat Veaceslav Garștea. Ulterior, doi activiști au acceptat să meargă la interviul suplimentar, fiind însoțiți de deputatul român Constantin Codreanu.

UPDATE 12:20: Liderul grupului, George Simion, a declarat că a primit informații potrivit cărora „se încearcă diversiuni”, astfel încât să poată trece frontiera doar o parte din participanții la acțiune. „O să rămânem cât e nevoie, până ne dă voie la toți să intrăm. Să ne lase la toaletă, să cumpărăm apă și cele necesare. Așteptăm premierul R. Moldova, care acum două săptămâni stătea cu premierul Dăncilă. Așteptăm un telefon pe linie de premieri”, a mai spus acesta.

UPDATE 12:45: Unioniștii au prezentat actele polițiștilor de frontieră pentru control. „Sâmbătă, la 12:00, vom fi la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale. Asta nu e vina RM că sunt bădărani prin guvernanții lor, asta e vina Bucureștiului că a permis să se întâmple așa ceva. Suntem pașnici, de aceea stăm jos. Vom trece cu toții frontiera”, a declarat liderul grupului.

UPDATE 12:40: Șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea, încearcă să convingă activiștii să treacă procedura de control. „Ne aflăm într-un loc al frontierei, unde există reguli care urmează a fi respectate de oricine. Ați intrat pe teritoriul RM, dar nu ați reușit să ajungeți la controlul de frontieră. Sunt obligat să vă previn că așa tip de acțiuni în grup, inclusiv filmatul în punctul de trecere, sunt interzise. Vă propunem să trecem controlul. Cei cărora le va fi interzisă intrarea în țară, vă rugăm să se conformeze. Cei care nu au probleme, vor fi acceptați în RM. În caz contrar, vom interveni și vom face regulă. Nu putem sta așa la nesfârșit”, a declarat acesta. 

Știrea inițială: Unioniștii blocați la frontieră au anunțat că intră în greva foamei. Declarația a fost făcută în momentul în care polițiștii de frontieră i-au îndemnat să urce în autocare pentru a trece procedura de control.

„Cerem asistență consulară. Până atunci, intrăm în greva foamei, fiindcă drepturile omului ne-au fost încălcate. Cerem asistență consulară pentru că dvs ne-ați încălcat drepturile elementare ale omului, fiindcă nu ne-ați explicat de ce am avut interdicția de a traversa frontiera. Așteptăm reacția consulatului României de la Chișinău, dar și cea a Guvernului Republicii Moldova”, a declarat liderul grupului.

Participanții la Marș au fost înconjurați de zeci de polițiști.

Citiți și: VIDEO. Unioniștii blocați la graniță, pregătiți să-și încerce, din nou, norocul și să traverseze frontiera

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!