Odată cu lansarea IQOS, ne-am propus să aflăm cum funcționează și dacă este într-adevăr mai puțin dăunător.

1. Ce este IQOS?

În primul rând, IQOS este compus din 2 elemente: încărcător portabil și dispozitivul suport IQOS. Special pentru acest sistem au fost concepute și rezerve de tutun, ambalate în hârtie, numite HeatSticks (Heets, bețișoare de tutun care se încălzesc). Dispozitivul poate fi încărcat prin USB, atât de la o priză clasică, cât și de la un powerbank, iar proprietarul poate afla nivelul de încărcare al bateriei prin apăsarea unui buton. În medie, încărcătorul portabil IQOS ține 2-3 zile în dependență de intensitatea utilizării. În cazul dispozitivului de suport - este necesară încărcarea după fiecare utilizare.

2. Care e diferența între IQOS și țigările clasice?

Heets-urile nu se aprind așa cum se întâmplă în cazul țigărilor clasice. În noua tehnologie de consum al tutunului, rezervele cu tutun sunt încălzite cu ajutorul unei lame la o temperatură strict definită (<350⁰C). În rezultat, se formează un aerosol care conține nicotină. Acest aerosol eliminat se dispersează rapid în aer, iar mirosul este foarte slab - motiv pentru care multe baruri și restaurante permit utilizarea IQOS în încăperile lor.

3. Cum funcționează?

După ce Heet-sul este introdus în dispozitivul de suport, IQOS poate fi utilizat timp de 6 minute. Aceste bețișoare conțin tabac autentic, efectiv, utilizatorul are parte de ritualul clasic de savurare a tutunului. O particularitate deosebită este că nu poate fi utilizat de două ori consecutiv, ca în cazul țigărilor clasice. Trebuie de făcut o pauză de 5 minute, la fel, trebuie încărcat și curățat.

4. Este sau nu nociv pentru sănătate?

Studiile efectuate de producător arată că aerosolul eliminat după încălzirea HeatSticks-urilor conține în medie cu până la 90% mai puține substanțe toxice decât fumul din țigările clasice. Dar asta nu înseamnă că nu sunt nocive. Din contra, este important să menționăm că această metodă de consum al tutunului la fel comportă riscuri pentru cei care le utilizează, pentru că aerosolul conține nicotină, iar nicotina creează dependență.

5. Este o metodă prin care te lași de fumat?

Nu există un studiu care să menționeze expres că sistemul IQOS ajută o persoană să renunțe la țigările tradiționale. Astfel, acest argument trebuie tratat cu atenție, dacă îl întâlniți în recomandările realizate de diferiți utilizatori. IQOS a fost conceput pentru persoanele care dintr-un motiv sau altul continuă să fumeze.

Concluzie

Dacă nu ești o persoană fumătoare, recomandarea este să nu începi acest lucru acum. Pentru consumatorii de țigări, însă, acest dispozitiv de încălzire a tutunului ar putea deveni o alternativă pentru o viață fără fum. Cel puțin asta promovează compania care a lansat acest dispozitiv și în Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!