„Capitala moldovenească a fost un pic animată de încă niște proteste. Partidele pro-europene PAS, PPDA și PLDM militau pentru demisia unui premier la fel de pro-european”, începe să pună accentele autorul materialului, fără a explica diferențele dintre partidul de la guvernare și opoziție.

„Protestatarii cereau încetarea persecutării opoziției, deschiderea unor anchete pe numele corupților, schimbarea sistemului electoral și, desigur, continuarea anchetei furtului miliardului. Cea din urmă e deja faimoasă crimă economică la care, potrivit cetățenilor, au participat majoritatea politicienilor. De aceea, în pofida unui entuziasm scăzut al liderilor de proteste în privința acestei anchete, orice miting e obligat să vocifereze lozinca „Miliardul înapoi””, continuă autorul.

Mai departe, autorul face o rapidă enumerare a evenimentelor care au durat toată după-amiaza de duminică. „Protestul celor de centru-dreapta, care aveau cu ei și corturi, a fost nevoit să concureze cu mitingul celor de centru-stânga, unde se oferea hrișcă”, afirmă autorul, asta deși corturile din PMAN au fost instalate de Partidul Șor, iar cum se poate vedea dintr-un LIVE difuzat de AGORA, acele corturi erau goale sau se stocau anumite alimente în ele.

„Centriștii de dreapta se enervau pe concurenți, se certau, încercau să treacă de cordoanele de poliție, însă nu le-au ajuns puteri”, mai scrie în articolul RIA Novosti. Autorul nu a precizat însă că la un moment dat liderii opoziției și-au îndemnat susținătorii să se separe de manifestanții din PMAN și să se adune la monumentul lui Ștefan cel Mare. În repetate rânduri, aceștia chemau oamenii la calm.

„Ulterior, concurenții au plecat, iar opozanții au mărșăluit, au ajuns în PMAN și au fluturat cu steagurile UE. Au plecat și ei, însă au promis că se vor întoarce la noapte”, continuă analistul rus.

„Luând în calcul faptul că ambele tabere nu au reușit să adune la proteste nici 6.000 de oameni, partidelor nu le-a reușit să inunde spectaculos piața și să schițeze un protest popular. Iar asta, de altfel, este cerința obligatorie atunci când vrei să atingi nivelul unui maidan”, scrie Murahovski. Cifrele prezentate de el sunt contrazise de Poliția R. Moldova, care la final de zi a prezentat estimarea de 11.500 de protestatari: 6.500 prezenți alături de Mișcarea „ACUM” și 5.000 care l-au susținut pe Șor.

„Cu toate că scenariul protestului a fost repetat din timp, iar bugetul deja a fost împărțit, unele corturi au rămas și peste noapte în PMAN. Cei mai deciși au rămas acolo pe noapte”, notează autorul pentru RIA Novosti, asta deși Mișcarea „ACUM” nu avusese corturi.

„Luni, Capitala moldovenească s-a întors la viața sa cât de cât obișnuită”, scrie autorul, fără a menționa niciun cuvânt despre evacuarea forțată a protestatarilor din fața monumentului lui Ștefan cel Mare și nici protestul care a urmat a doua zi, concomitent cu Ziua Independenței.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!