„Este un caz izolat”. Ministerul de Externe declară că regretă situația în care s-au pomenit unioniștii la frontieră

„Este un caz izolat”. Ministerul de Externe declară că regretă situația în care s-au pomenit unioniștii la frontieră

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu prima reacție după ce un grup de unioniști a fost blocat la graniță timp de două zile. Ministerul spune că „regretă situația creată”, dar precizerază că „este un caz izolat, care a avut loc din cauza dificultăților de ordin tehnic în Sistemul Informațional al Poliției de Frontieră, precum și al comportamentului inadecvat al unor cetățeni”. 

„MAEIE reiterează pe această cale ferma hotărâre de a respecta neabătut angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, precum și normele internaționale în vigoare privind libera circulație a cetățenilor. În același context, MAEIE subliniază că nu există nici un motiv pentru a îngrădi sau limita accesul cetățenilor din România, cu care Republica Moldova are o cooperare excelentă în toate domeniile, inclusiv în cel frontalier. Republica Moldova apreciază în mod deosebit nivelul relațiilor dintre cele două țări și își exprimă întreaga disponibilitate de a aprofunda și diversifica această colaborare în spiritul valorilor europene comune”, se arată într-un comunicat publicat de ministerul nostru în această după-amiază.

Amintim că după două zile de aflare la Vama Albița, unioniștilor li s-a permis traverseze frontiera, însă fără liderul grupului, George Simion, pentru că ar fi demonstrat un „comportament agresiv și inadecvat”, a precizat Poliția de Frontieră.

Totul a început duminică seară, atunci când Poliția de Frontieră a României a permis participanților la Marșul Centenar să traverseze granița de la Ungheni pe jos. Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a refuzat să facă același lucru. Astfel, după ce vama Ungheni le-a fost blocată, unioniștii au mers în vama Albița-Leușeni, unde au așteptat ca autoritățile Republicii Moldova să se răzgândească.

Marți, începând cu aproximativ ora 11:00, participanții la Marșul Unirii au încercat să traverseze, repetat, frontiera Republicii Moldova. Aceștia au coborât din autocare, fiind înconjurați de mai mulți polițiști. Ulterior, pașapoartele acestora au fost luate la control. După câteva ore, polițiștii de frontieră au chemat câteva persoane la ghișeu, pentru a le adresa câteva întrebări. Peste 2-3 ore, la fața locului a venit și șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, care i-a îndemnat pe unioniști să urce în autocare și să-și continue drumul, cu unele excepții. Activiștii au refuzat să o facă, pentru că autocarele acestora au fost percheziționate fără prezența lor, dar și pentru că aceștia insistă să-și continue marșul împreună.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.