GRAFIC. „Trandafirii democrați” sau care ar putea fi candidații PDM în circumscripții

GRAFIC. „Trandafirii democrați” sau care ar putea fi candidații PDM în circumscripții
Foto: Facebook/Vlad Plahotniuc

O parte din democrați, dar și politicieni din alte partide, preferă să se promoveze intens pe rețelele de socializare. Curios este că postările unora se focusează pe anumite regiuni ale țării. Se mai întâmplă ca unele vizite în teritoriu, afișate pe Facebook, să coincidă cu localitățile care fac parte dintr-o anumită circumscripție electorală. Iar aceste vizite în „regiunea țintă”, de cele mai multe ori, se și repetă. AGORA a analizat postările mai multor deputați democrați. Selectând localitățile vizitate de cele mai multe ori, am ilustrat mai jos care ar putea fi circumscripțiile în care aceștia ar urma să candideze.

Harta respectivă este harta circumscripțiilor electorale, aprobată de Guvern. În total, sunt 51 de circumscripții, dintre care 3 vor fi constituite în afara țării. AGORA a identificat, deocamdată, 20 de potențiali candidați democrați. Harta va fi însă, ulterior, actualizată. Totodată, ținem să precizăm că graficul reprezintă un exercițiu de simulare bazat pe postările democraților, care poate conține anumite erori.

(Notă: Apăsați AICI dacă citiți această știre în aplicația AGORA și nu se afișează graficul)

Din postările de pe rețelele de socializare, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ar urma să candideze în circumscripția care cuprinde raionul Nisporeni. Aici, de exemplu, acesta a organizat mai multe concerte, la unele fiind prezenți și premierul Pavel Filip, președintele Parlamentului, Andrian Candu. De asemenea, împreună cu prim-ministrul, a vizitat două sate din aceeași regiune de Hramul localităților. Totodată, anterior, postul TV Canal 2, afiliat democraților, și-a deschis o redacție teritorială la Nisporeni. Iar localitatea în care se află școala medie la care și-a făcut studiile Vlad Plahotniuc face parte din aceeași circumscripție.

La Chișinău ar urma să-și încerce norocul cel puțin patru actuali deputați PDM

Deputatul PDM, Constantin Țuțu, ar urma să candideze într-o circumscripție din Chișinău, care cuprinde cinci suburbii. Democratul a vizitat de mai multe ori toate localitățile respective cu diverse ocazii, fie că era vorba de inaugurarea unui tronson de drum sau de amenajarea unui teren de joacă. Este vorba de Trușeni, Durlești, Codru, Sângera și Băcioi, ultima fiind localitatea de baștină a democratului.

Nae-Simion Pleșca se pare că își va încerca norocul la parlamentare în sectoarele Râșcani și Ciocana, unde, de exemplu, a urcat în scenă la un concert organizat de PDM pe 1 iunie, a organizat o întrunire cu lucrătorii din domeniul preșcolar sau a participat la campania de salubrizare a parcului din această regiune.

Deputatul Victor Mîndru se pare că va lupta pentru fotoliul de deputat în circumscripția ce cuprinde sectoarele Centru și Botanica. Aici, a fost, de exemplu, în vizită la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie, care, la alegeri, constituie o secție de votare, a felicitat veteranii din regiune, a participat la campania de salubrizare din sectorul Centru sau a ținut un discurs la un concert al PDM, organizat pentru medicii din același sector.

Veaceslav Nedelea ar urma să candideze la Buiucani, unde se promovează intens. Se pare că obișnuiește să meargă în vizită la mai multe instituții de stat din circumscripția respectivă: la Î. S. pentru Silvicultură, la AIPA, la Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare, la Institutul Național de Metrologie.

Municipiul Bălți, împărțit între Vitiuc și Chiseliov?

Municipiul Bălți ar fi fost împărțit între doi democrați. Pe Facebook, există două pagini cu denumirea „PDM Bălți”. Și asta pentru că una e dedicată evenimentelor la care participă Vladimir Vitiuc, iar alta cuprinde vizitele din municipiu ale lui Serghei Chiseliov.

Ambulanțele, repartizate în localități în prezența democraților

Din postările de pe Facebook, reiese că Eugeniu Nichiforciuc ar putea să candideze la Florești. Acesta a mers la Autogara din Florești pentru a asigura angajații că drumul plin de gropi „va deveni istorie” sau la ceremonia de transmitere a două ambulanțe pentru două localități din circumscripția respectivă.

Postările deputatului Corneliu Dudnic se axează, în special, pe localitățile din Ceadîr-Lunga și Vulcănești, care fac parte din circumscripția nr. 46. A fost și el la un eveniment de transmitere a unor ambulanțe, fie la un concert organizat de 1 iunie, fie pe șantier, unde se reparau drumurile.

Președintele organizației teritoriale a PDM Cahul, Elena Bacalu, ar urma să candideze în circumscripția nr. 42, care cuprinde raioanele Cantemir și Cahul. Deputata a fost prezentă la transmiterea unei ambulanțe noi unei localități din regiune, a vizitat o tabără renovată de Guvern și Consiliul raional sau a participat la un concert organizat cu ocazia Zilei Profesionale a Lucrătorului Medical.

Democrații - și la hram, și la sfințirea unei fântâni, și la festivaluri

Iar Dumitru Diacov ar putea candida la Cimișlia, unde a fost prezent la hramul unei localități din această circumscripție, la inaugurarea unui centru multifuncțional sau la deschiderea unei grădinițe. Circumscripția respectivă cuprinde mai multe localități din raionul Basarabeasca, care, respectiv, nu a fost ignorat de democrat. De exemplu, a vizitat aici două sate sau a avut o ședință comună cu medicii din această regiune.

Iar Violeta Ivanov a vizitat mai multe localități din circumscripția nr. 12, de la Sângerei. De exemplu, s-a întâlnit cu localnicii din satele Tăura Veche și Dumbrăvița, a fost la hramul a trei localități din regiune sau a organizat „audiențe individuale” cu oamenii din Sângerei.

Democratul Oleg Sîrbu merge deseori în mai multe sate din circumscripția Edineț. Cel puțin, asta reiese din postările sale. A fost la un spectacol folcloric, la competiții sportive, la sfințirea unei fântâni sau la o întrevedere cu mai mulți consilieri locali și săteni.

Iar Valentina Stratan a mers, cu diverse ocazii, în mai multe sate din circumscripția Anenii Noi, cum ar fi Speia, Gura Bîcului, Bulboaca.

Activ pe rețelele de socializare este și Iurie Chiorescu, care nu ezită să-și afișeze vizitele în teritoriu, în special pe cele din raionul Ocnița. Deputatul a fost prezent la diverse evenimente organizate în localități diferite din aceeași circumscripție, care cuprinde și raionul Dondușeni, cum ar fi satele Sudarca, Corbu, Briceni sau Arionești.

Unii organizează „audiențe cu cetățenii” în anumite circumscripții

Democratul Sergiu Sîrbu se pare că este focusat pe circumscripția din Căușeni, unde a organizat audiențe cu localnicii, a vizitat cum decurg lucrările de reparație a drumurilor, a fost în vizită la un liceu din regiune sau la inaugurarea unui ghișeu unic.

Iar deputatul Corneliu Padnevici ar urma să candideze la Drochia. Cel puțin, a ținut să meargă în mai multe sate care, întâmplător sau nu, anume din această circumscripție fac parte. A avut întruniri cu locuitorii din localitățile Palanca și Moara de Piatră, ședințe de lucru în satele Maramonovca și Șalvirii Vechi, a fost la o tabără de odihnă din orașul Drochia, etc.

Din postările democratului Demian Caraseni reiese că deputatul ar intenționa să candideze la Comrat: a vizitat o grădiniță din satul Gaidar, a avut discuții cu angajații Primăriei de la Chiriet-Lunga, ambele localități făcând parte din aceeași circumscripție. De asemenea, democratul a ținut să-și dedice o postare reconstrucției Casei de Cultură din Comrat.

Postările deputatei Valentina Rotaru cuprind mai multe vizite în localitățile din circumscripția Criuleni, unde a avut întâlniri cu autoritățile locale, a fost în vizită la un SRL local, la Spitalul raional, etc.

Purtătorul de cuvânt al PDM: „Poate din toamnă se va începe selectarea”

Contactat de AGORA, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, ne-a spus că, din câte cunoaște, o listă a candidaților, deocamdată, nu există. „Cel mai probabil din toamnă se va începe selectarea, toate procedurile. Toată activitatea, ca și în cazul altor partide, va începe după vacanță”, a spus acesta.

Cât ține de postările democraților de pe Facebook, care conțin vizite în anumite circumscripții, Vitalie Gamurari a spus: „Din câte eu cunosc, practica care a fost timp de aproape un an și jumătate, de când sunt în funcție, de fiecare dată deputații mergeau în teritoriu și în mare parte ele coincideau. Poate e și legat și de o anumită organizare. Nu cred că sunt deja pregătite”.

Întrebat dacă liderul PDM, Vlad Plahotniuc, intenționează să candideze la Nisporeni, purtătorul de cuvând a menționat că nu are o confirmare în acest sens.

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Vezi și aceste știri
Două categorii de aparate de zbor, „Jucărie” și „Aeromodel”, nu vor avea nevoie de autorizația ACC pentru operare. Iată noul regulament

Două categorii de aparate de zbor, „Jucărie” și „Aeromodel”, nu vor avea nevoie de autorizația ACC pentru operare. Iată noul regulament

Dodon s-a arătat „interesat” de obținerea vaccinului anti-COVID-19, creat de ruși: Conducerea Republicii Moldova va expedia la Moscova un demers

Dodon s-a arătat „interesat” de obținerea vaccinului anti-COVID-19, creat de ruși: Conducerea Republicii Moldova va expedia la Moscova un demers

CNAS a transferat 1.650 milioane de lei pentru plata prestațiilor sociale. Beneficiarii, atenționați despre termenii de ridicare a sumelor

CNAS a transferat 1.650 milioane de lei pentru plata prestațiilor sociale. Beneficiarii, atenționați despre termenii de ridicare a sumelor

Advertoriale
Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

5 lucruri esențiale pentru un elev sau viitor student! Le poți comanda rapid de pe Rozetka.md

5 lucruri esențiale pentru un elev sau viitor student! Le poți comanda rapid de pe Rozetka.md

Moldtelecom va mări de patru ori acoperirea rețelei LTE 4G în țară până la sfârșitul anului 2020

Moldtelecom va mări de patru ori acoperirea rețelei LTE 4G în țară până la sfârșitul anului 2020

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ed Sheeran va deveni tată! Artistul s-a retras pentru a se bucura de viața de familie
 • 4 sfaturi practice care o să-ți ușureze munca în bucătărie
Cele mai populare
 • 1
  Proteste în Belarus: Forțele de ordine au început să tragă în casele oamenilor (VIDEO/FOTO)
 • 2
  Belarus: Circa 250 de femei îmbrăcate în alb au format un lanț, în Minsk. Acestea stau în tăcere, cu flori în mâini
 • 3
  Dodon: În R. Moldova sunt confirmate patru cazuri de reinfectare cu COVID-19. Imunitatea colectivă în țările UE e de 3%
 • 4
  Președintele anunță deschiderea unui cont pe care persoanele care doresc să susțină agricultorii din Moldova pot face donații
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.