GRAFIC. „Trandafirii democrați” sau care ar putea fi candidații PDM în circumscripții

GRAFIC. „Trandafirii democrați” sau care ar putea fi candidații PDM în circumscripții
Foto: Facebook/Vlad Plahotniuc

O parte din democrați, dar și politicieni din alte partide, preferă să se promoveze intens pe rețelele de socializare. Curios este că postările unora se focusează pe anumite regiuni ale țării. Se mai întâmplă ca unele vizite în teritoriu, afișate pe Facebook, să coincidă cu localitățile care fac parte dintr-o anumită circumscripție electorală. Iar aceste vizite în „regiunea țintă”, de cele mai multe ori, se și repetă. AGORA a analizat postările mai multor deputați democrați. Selectând localitățile vizitate de cele mai multe ori, am ilustrat mai jos care ar putea fi circumscripțiile în care aceștia ar urma să candideze.

Harta respectivă este harta circumscripțiilor electorale, aprobată de Guvern. În total, sunt 51 de circumscripții, dintre care 3 vor fi constituite în afara țării. AGORA a identificat, deocamdată, 20 de potențiali candidați democrați. Harta va fi însă, ulterior, actualizată. Totodată, ținem să precizăm că graficul reprezintă un exercițiu de simulare bazat pe postările democraților, care poate conține anumite erori.

(Notă: Apăsați AICI dacă citiți această știre în aplicația AGORA și nu se afișează graficul)

Din postările de pe rețelele de socializare, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ar urma să candideze în circumscripția care cuprinde raionul Nisporeni. Aici, de exemplu, acesta a organizat mai multe concerte, la unele fiind prezenți și premierul Pavel Filip, președintele Parlamentului, Andrian Candu. De asemenea, împreună cu prim-ministrul, a vizitat două sate din aceeași regiune de Hramul localităților. Totodată, anterior, postul TV Canal 2, afiliat democraților, și-a deschis o redacție teritorială la Nisporeni. Iar localitatea în care se află școala medie la care și-a făcut studiile Vlad Plahotniuc face parte din aceeași circumscripție.

La Chișinău ar urma să-și încerce norocul cel puțin patru actuali deputați PDM

Deputatul PDM, Constantin Țuțu, ar urma să candideze într-o circumscripție din Chișinău, care cuprinde cinci suburbii. Democratul a vizitat de mai multe ori toate localitățile respective cu diverse ocazii, fie că era vorba de inaugurarea unui tronson de drum sau de amenajarea unui teren de joacă. Este vorba de Trușeni, Durlești, Codru, Sângera și Băcioi, ultima fiind localitatea de baștină a democratului.

Nae-Simion Pleșca se pare că își va încerca norocul la parlamentare în sectoarele Râșcani și Ciocana, unde, de exemplu, a urcat în scenă la un concert organizat de PDM pe 1 iunie, a organizat o întrunire cu lucrătorii din domeniul preșcolar sau a participat la campania de salubrizare a parcului din această regiune.

Deputatul Victor Mîndru se pare că va lupta pentru fotoliul de deputat în circumscripția ce cuprinde sectoarele Centru și Botanica. Aici, a fost, de exemplu, în vizită la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie, care, la alegeri, constituie o secție de votare, a felicitat veteranii din regiune, a participat la campania de salubrizare din sectorul Centru sau a ținut un discurs la un concert al PDM, organizat pentru medicii din același sector.

Veaceslav Nedelea ar urma să candideze la Buiucani, unde se promovează intens. Se pare că obișnuiește să meargă în vizită la mai multe instituții de stat din circumscripția respectivă: la Î. S. pentru Silvicultură, la AIPA, la Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare, la Institutul Național de Metrologie.

Municipiul Bălți, împărțit între Vitiuc și Chiseliov?

Municipiul Bălți ar fi fost împărțit între doi democrați. Pe Facebook, există două pagini cu denumirea „PDM Bălți”. Și asta pentru că una e dedicată evenimentelor la care participă Vladimir Vitiuc, iar alta cuprinde vizitele din municipiu ale lui Serghei Chiseliov.

Ambulanțele, repartizate în localități în prezența democraților

Din postările de pe Facebook, reiese că Eugeniu Nichiforciuc ar putea să candideze la Florești. Acesta a mers la Autogara din Florești pentru a asigura angajații că drumul plin de gropi „va deveni istorie” sau la ceremonia de transmitere a două ambulanțe pentru două localități din circumscripția respectivă.

Postările deputatului Corneliu Dudnic se axează, în special, pe localitățile din Ceadîr-Lunga și Vulcănești, care fac parte din circumscripția nr. 46. A fost și el la un eveniment de transmitere a unor ambulanțe, fie la un concert organizat de 1 iunie, fie pe șantier, unde se reparau drumurile.

Președintele organizației teritoriale a PDM Cahul, Elena Bacalu, ar urma să candideze în circumscripția nr. 42, care cuprinde raioanele Cantemir și Cahul. Deputata a fost prezentă la transmiterea unei ambulanțe noi unei localități din regiune, a vizitat o tabără renovată de Guvern și Consiliul raional sau a participat la un concert organizat cu ocazia Zilei Profesionale a Lucrătorului Medical.

Democrații - și la hram, și la sfințirea unei fântâni, și la festivaluri

Iar Dumitru Diacov ar putea candida la Cimișlia, unde a fost prezent la hramul unei localități din această circumscripție, la inaugurarea unui centru multifuncțional sau la deschiderea unei grădinițe. Circumscripția respectivă cuprinde mai multe localități din raionul Basarabeasca, care, respectiv, nu a fost ignorat de democrat. De exemplu, a vizitat aici două sate sau a avut o ședință comună cu medicii din această regiune.

Iar Violeta Ivanov a vizitat mai multe localități din circumscripția nr. 12, de la Sângerei. De exemplu, s-a întâlnit cu localnicii din satele Tăura Veche și Dumbrăvița, a fost la hramul a trei localități din regiune sau a organizat „audiențe individuale” cu oamenii din Sângerei.

Democratul Oleg Sîrbu merge deseori în mai multe sate din circumscripția Edineț. Cel puțin, asta reiese din postările sale. A fost la un spectacol folcloric, la competiții sportive, la sfințirea unei fântâni sau la o întrevedere cu mai mulți consilieri locali și săteni.

Iar Valentina Stratan a mers, cu diverse ocazii, în mai multe sate din circumscripția Anenii Noi, cum ar fi Speia, Gura Bîcului, Bulboaca.

Activ pe rețelele de socializare este și Iurie Chiorescu, care nu ezită să-și afișeze vizitele în teritoriu, în special pe cele din raionul Ocnița. Deputatul a fost prezent la diverse evenimente organizate în localități diferite din aceeași circumscripție, care cuprinde și raionul Dondușeni, cum ar fi satele Sudarca, Corbu, Briceni sau Arionești.

Unii organizează „audiențe cu cetățenii” în anumite circumscripții

Democratul Sergiu Sîrbu se pare că este focusat pe circumscripția din Căușeni, unde a organizat audiențe cu localnicii, a vizitat cum decurg lucrările de reparație a drumurilor, a fost în vizită la un liceu din regiune sau la inaugurarea unui ghișeu unic.

Iar deputatul Corneliu Padnevici ar urma să candideze la Drochia. Cel puțin, a ținut să meargă în mai multe sate care, întâmplător sau nu, anume din această circumscripție fac parte. A avut întruniri cu locuitorii din localitățile Palanca și Moara de Piatră, ședințe de lucru în satele Maramonovca și Șalvirii Vechi, a fost la o tabără de odihnă din orașul Drochia, etc.

Din postările democratului Demian Caraseni reiese că deputatul ar intenționa să candideze la Comrat: a vizitat o grădiniță din satul Gaidar, a avut discuții cu angajații Primăriei de la Chiriet-Lunga, ambele localități făcând parte din aceeași circumscripție. De asemenea, democratul a ținut să-și dedice o postare reconstrucției Casei de Cultură din Comrat.

Postările deputatei Valentina Rotaru cuprind mai multe vizite în localitățile din circumscripția Criuleni, unde a avut întâlniri cu autoritățile locale, a fost în vizită la un SRL local, la Spitalul raional, etc.

Purtătorul de cuvânt al PDM: „Poate din toamnă se va începe selectarea”

Contactat de AGORA, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, ne-a spus că, din câte cunoaște, o listă a candidaților, deocamdată, nu există. „Cel mai probabil din toamnă se va începe selectarea, toate procedurile. Toată activitatea, ca și în cazul altor partide, va începe după vacanță”, a spus acesta.

Cât ține de postările democraților de pe Facebook, care conțin vizite în anumite circumscripții, Vitalie Gamurari a spus: „Din câte eu cunosc, practica care a fost timp de aproape un an și jumătate, de când sunt în funcție, de fiecare dată deputații mergeau în teritoriu și în mare parte ele coincideau. Poate e și legat și de o anumită organizare. Nu cred că sunt deja pregătite”.

Întrebat dacă liderul PDM, Vlad Plahotniuc, intenționează să candideze la Nisporeni, purtătorul de cuvând a menționat că nu are o confirmare în acest sens.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Maia Sandu, nominalizată de cititorii Financial Times la categoria „Femeia anului 2022”

Maia Sandu, nominalizată de cititorii Financial Times la categoria „Femeia anului 2022”

Nemerenco anunță că a câștigat un nou proces în cazul „diplomelor false”. Deputata PSRM Alla Darovanaia, obligată să dezmintă acuzațiile

Nemerenco anunță că a câștigat un nou proces în cazul „diplomelor false”. Deputata PSRM Alla Darovanaia, obligată să dezmintă acuzațiile

Putin recunoaște că ținta bombardamentelor rusești este infrastructura energetică a Ucrainei

Putin recunoaște că ținta bombardamentelor rusești este infrastructura energetică a Ucrainei

Advertoriale
Fii Moș Crăciun pentru copiii defavorizați! Ia scrisoarea, cumpără, donează și fă un copil fericit!

Fii Moș Crăciun pentru copiii defavorizați! Ia scrisoarea, cumpără, donează și fă un copil fericit!

De ce să alegi transportul cu autocarul în detrimentul transportului cu avionul

De ce să alegi transportul cu autocarul în detrimentul transportului cu avionul

FinComBank susţine antreprenorii şi evenimentul Pria E-Commerce Conference Moldova (VIDEO)

FinComBank susţine antreprenorii şi evenimentul Pria E-Commerce Conference Moldova (VIDEO)

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
  Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
Cele mai populare
 • 1
  Vadim Ceban: Sunt cazuri, când gradul de vulnerabilitate energetică din factură diferă de cel stabilit de Guvern. Cu ce soluție vine Moldovagaz
 • 2
  Institutul pentru Studiul Războiului: Putin pregătește Rusia pentru un război prelungit de cucerire în Ucraina
 • 3
  ANRE a primit cererile de ajustare a tarifelor la energie electrică. Urmează trei zile pentru examinarea solicitărilor
 • 4
  Energia electrică se ieftinește: Consumatorii Premier Energy vor achita 4,62 lei/ kWh, iar clienții FEE-Nord - 4,65 lei/ kWh
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.