Majoritatea cetățenilor cu care am vorbit cunosc foarte bine prima strofă a imnului „Limba noastră”, însă, începând de la cea de-a treia strofă, multora le este mai greu să continue, iar alții chiar refuză să recunoască că aceste versuri reprezintă imnul republicii. 

„Eu așa imn nu știu, eu știu imn care spune cuvinte mai frumoase”, afirmă o doamnă. 

„Este o melancolie care-i dată pentru noi”, afirmă un alt cetățean, referindu-se la imnul de stat. 

De menționat că, la 22 iulie 1995 deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat strofele 1, 2, 5, 8 și 12 ale poeziei „Limba noastră“ de Alexei Mateevici drept imn național și oficial al Republicii Moldova. Oamenii care locuiesc pe teritoriul dintre Prut și Nistru au cunoscut de-a lungul ultimei sută de ani mai multe imnuri naționale: „Deșteaptă-te, române!” (1917-1918); „Moldova cu Doine străbune pe Plaiuri” (1945-1980); „Moldova Sovietică” (1980-1991); „Deșteaptă-te, române!” (1991-1994); „Limba noastră” (1994-prezent).

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!