593.606 de cetățeni moldoveni, sau 44,2% din populația ocupată a țării, muncesc în servicii.  Sectorul serviciilor, numit și „sectorul terțiar” cuprinde tot ceea ce nu este industrie, construcții sau agricultură. Serviciile merg de la telecomunicații, transport, sănătate și turism, până la presă, bănci si jocurile de noroc, altfel zis, tot ce nu implică, în economie, producție imediată de bunuri.

Datele Biroului Național de Statistică arată că circa 270.700 de cetățeni, sau aproximativ 21% din populația ocupată a republicii, se ocupă cu agricultură de subzistență, o formă de agricultură în care oamenii produc atâtă hrană cât este necesar pentru a-și asigura existența materială.

(Notă: Apăsați AICI dacă citiți această știre în aplicația AGORA și nu se afișează graficul)

În schimb, puțin peste 19% de muncitori practică agricultură comercială, care le permite să producă culturi și animale pe scară largă, cu scopul de a obține profit financiar. În agricultură comercială se folosesc echipamente moderne și resursele sintetice și naturale. 

Ponderea angajaților în sectorul privat este mult mai mare decât cea a angajaților în sectorul public (77,7% față de 22,3%).

În ceea ce ține de fenomenul șomajului, acesta este mai prezent în rândul bărbaților decât în cel al femeilor (53% față de 47%). Totodată, majoritatea șomerilor (peste 30.000 de persoane) provine din mediul urban, față de 9.407 de șomeri care există în mediul rural.

Biroul Național de Statistică mai informează că, din cele 1.598.300 de persoane inactive din punct de vedere economic, 35,4% sunt pensionarii, 22,2% - persoanele declarate de către gospodării ca fiind plecate peste hotare la lucru sau în căutare de lucru, 15,4% - elevii și studenții, 11,8% - persoanele care îngrijesc de familie, 11,0% - persoanele care (la momentul interviului) se aflau în țară, dar care nu lucrează în Moldova deoarece deja au un loc de muncă (permanent sau sezonier) peste hotare sau persoanele care planifică să lucreze peste hotare. 

Totodată, ponderea tinerilor care nu lucrează și nici nu învață a rămas aproape neschimbată față de perioada 2015-2016 și a constituit 27% din numărul total al tinerilor cu vârstele cupriunse între 15 și  29 ani, cu excepția persoanelor plecate peste hotare la lucru sau în căutare de lucru. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!