Potrivit lui Ploșniță, orice deținut al penitenciarului nr. 13 va câștiga la CEDO împotriva Republicii Moldova în cazul în care va proba foarte bine condițiile de detenție pe care le reclamă.

Discuția a avut loc în contextul în care avocații lui Veaceslav Platon, deținut la penitenciarul nr. 13 și condamnat la 18 ani de pușcărie pentru prejudicierea Băncii de Economii cu aproape 800 de milioane de lei, spun că ar fi fost agresați de mascați în timp ce se vedeau cu clientul lor la penitenciar.

De cealaltă parte, Administrația Națională a Penitenciarelor neagă că l-ar fi agresat pe Veaceslav Platon și pe avocații acestuia. Într-un comunicat, ANP susține că acțiunile acestora constituie „provocări la adresa sistemului penitenciar”. Mai mult, instituția a transmis materialele pe acest caz Procuraturii.

Precizăm că despre condițiile precare de detenție din penitenciarul nr. 13 din sectorul Centru al Capitalei se vorbește de mai mulți ani în spațiul public. Avocați, miniștri, dar și reprezentanți ai structurilor europene care au vizitat penitenciarul au declarat că instituția trebuie închisă din cauza condițiilor degradante pe care le oferă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!