„Suntem foarte îngrijorați în urma informațiilor primite din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu privire la situația epidemiologică alarmantă din țară prin răspândirea maladiei rujeolei pe teritoariul țării noastre”, se arată în textul circularei.

„În acest sens venim către slujitorii și credincioșii Bisericii noastre cu îndemnul părintesc de a se oficia în sfintele locașuri în această perioadă de încercare, rugăciuni și slujbe pentru izbăvirea de această maladie contagioasă, precum: Taina Sfântului Maslu, cereri speciale pentru cei bolnavi rostite în cadrul Sfintei Liturghii, în care să invocăm cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți ajutorul și mila lui Dumnezeu și a sfinților tămăduitori de boli pentru cei ce pătimesc.

De asemenea, binecuvântăm ca preoții să se implice alături de autoritățile locale și instituțiile medicale din localități la informarea și prevenirea maladiei în societate prin intermediul cuvintelor predicatoriale, dar și la asistența religioasă a credincioșilor, astfel încât să contribuim cu toți împreună la creșterea unei generații sănătoase atât din punct de vedere trupesc, cât și duhovnicesc”, se mai arată în circulară.

Autorul vlog-ului „Ortodoxia - pentru că așa trebuie”, Ion Andronache, a reacționat pe Facebook la îndemnul Mitropoliei. Acesta crede că Mitropolitul ar fi trebuit „să îndemne părinții să-și vaccineze copiii, iar pe clericii care fac propaganda antivaccinare inclusiv pe internet să-i sancționeze”.

„Este cunoscut faptul că foarte mulți creștini ortodocși din Moldova nu își vaccinează copiii, iar numeroși preoți și monahi fac o propagandă antivaccinare destul de activă.

Deci în loc el să îndemne părinții să-și vaccineze copiii, iar pe clericii care fac propaganda antivaccinare inclusiv pe internet să-i sancționeze, el îndeamnă la rugăciune”; consideră teologul.

„Dumnezeu ne-a dat libertatea de a alege, iar orice alegere pe care o facem în viață trebuie să o facem cu responsabilitate și conștientizare a riscurilor.

Nu vă lăsați convinși de sfaturile preoților, duhovnicilor sau ierarhilor pe teme ce ține de sănătate. Mergeți la un specialist și consultați-vă cu el. Dumnezeu lucrează și chiar face minuni inclusiv prin medici!”, mai spune Ion Andronache.

Precizăm că de la începutul anului 2018 au fost înregistrate cel puțin 142 cazuri confirmate și 63 suspecte la rujeolă. Doar în luna august au fost înregistrate 168 cazuri de boală, dintre care 105 confirmate și 63 de cazuri suspecte. Sunt datele Agenției Națională pentru Sănătate Publică.

Focarul ar fi izbucnit la o tabără din satul Morenii Noi, Ungheni.

Unica măsură de protecție contra rujeolei este vaccinul, care se administrează până la vârsta de un an. Următorul vaccin se pune la 5-6 ani și la 14-16.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!