Inițial, Igor Boțan ne-a comunicat că „legislația nu îl împiedică lui Dodon să candideze”.

„Așa a făcut și domnul Voronin. Acesta a candidat din funcția de președinte a țării pe listele PCRM. El a făcut acest lucru de trei ori: în 2005, la 5 aprilie 2009 și la 29 iulie 2009. Avem acest precedent”, a comentat Boțan pentru Agora. Potrivit analistului, Igor Dodon „face asta ca să fie o locomotivă a PSRM” în scrutinul din 24 februarie.

Mai târziu, Boțan a revenit cu un telefon la reporterul Agora pentru o precizare: Dodon ar putea fi împiedicat legal să candideze. La bază ar sta o hotărâre CC din 12 decembrie 2017, care reglementează interdicția de a fi membru de partid pentru Președintele Republicii Moldova.

Potrivit acesteia, „Președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic şi nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid politic”.

Curtea a luat această hotărâre după o sesizare a lui Vlad Batrîncea, din 15 iunie 2017. Batrîncea considera că interdicția președintelui de a fi membru de partid contravine libertății de exprimare garantată de Constituție, dar și libertății cetățenilor de a se asocia în partide.

Amintim că Igor Dodon și-a anunțat intenția după ședința Consiliului Republican al PSRM, desfășurată astăzi. „Examinez posibilitatea și nu exclud. Legislația îmi permite. Asta înseamnă că eu voi ajuta partidul să ia majoritatea, dar voi rămâne șef al statului. Legislația nu prevede suspendarea din funcție în caz de candidare pe liste de partid”, a spus Dodon.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!