
STUDIU. Lipsa de activitate fizică pune în pericol sănătatea a milioane de persoane
Cel puțin o pătrime de adulți la nivel mundial, sau 1,4 miliarde de persoane, pot suferi de boli cardiovasculare, diabet de tipul 2, probleme mintale și cancer din cauza lipsei de mișcare, arată un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citat de Europa Press.
・
Fiecare a treia femeie și fiecare al patrulea bărbat din lume duce lipsă de activitate fizică necesară pentru sănătate (cel puțin 150 de minute de exerciții fizice moderate pe săptămână).
Nivelul global de activitate fizică în rândul persoanelor nu s-a îmbunătățit deloc față de 2001, potrivit acestui studi, realizat de cercetătorii OMS și publicat în revista „The Lancet Global Health”.
Cel mai înalt nivel de sedentarism - un stil de viață care implică lipsa de mișcare sau de activitate fizică - s-a înregistrat în 2016 în țări precum Kuwait, Samoa Americană, Arabia Saudită și Irak, unde peste jumătate de adulți nu făceau exerciții fizice necesare pentru sănătate.
„Spre deosebire de alte riscuri pentru sănătate, nivelurile activității fizice insuficiente nu scad”, a spus conducătoarea studiului, Regina Guthold.
Potrivit OMS, sedentarismul este unul dintre principalii factori de moarte prematură la nivel global fiindcă duce la sporirea riscului de boli netransmisibile, cum ar fi cele cardiovasculare, cancer sau diabet.
Prin intermediul exercițiilor fizice, pot fi obținute îmbunătățire în sănătatea musculară și cardio-respiratorie și sănătatea oaselor. În același timp, se reduce riscul de a avea tensiune ridicată, accidente vasculare cerebrale, diabet, depresie sau cancer.
Studiul a revelat de asemenea că țările cu cel mai mare PIB au înregistrat o scădere în activitatea fizică a cetățenilor.