Potrivit unui raport al asociației Promo-LEX, protestatarii ACUM trebuiau să se conformeze cerințelor poliției de a permite consumarea evenimentelor oficiale planificate avante intenției sale de a protesta în fața statuii lui Ştefan cel Mare și Sfânt, precum și trebuiau să părăsească Scuarul pentru perioada ceremoniilor oficiale declarate. Totuși, sistarea întrunirii ACUM și dispersarea participanților erau măsuri excepționale, la care primăria și poliția au recurs în primul rând, fără a examina alte opțiuni având timp suficient la dispoziție pentru negocierea altor măsuri alternative. Concluziile se conțin în Raportul privind monitorizarea întrunirilor din luna august 2018, prezentat astăzi de Promo-LEX.
Potrivit Promo-LEX, dispoziția Primăriei prin care se limitează accesul în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare, cu ocazia desfășurării depunerilor oficiale de flori a fost una legală și legitimă, doar că Primăria ar fi trebuit să publice documentul imediat după adoptarea sa.
Manifestanții ACUM trebuiau să se conformeze cerințelor poliției de a permite consumarea evenimentelor oficiale planificate, precum și trebuia să părăsească Scuarul pentru perioada ceremoniilor oficiale declarate.
Din seara zilei de 26 august, când s-a constatat o potențială situație de încălcare a Dispoziției Primăriei, autoritățile publice au avut la dispoziție cel puțin 12 ore în care puteau iniția măsuri, care să se finalizeze cu eliberarea non-forțată a Scuarului Statuii lui Ștefan cel Mare pentru ceremonia oficială de depunere de flori din dimineața zilei de 27 august.
Autoritățile au avut la dispoziție o gamă largă de opțiuni de intervenție, care nu se limitau doar între neintervenție și sistare/dispersare. Medierea și negocierea sunt cel puțin două instrumente disponibile pentru detensionarea situațiilor din timpul unei întruniri. IGP a lansat, de curând, serviciul Poliția Dialog a cărui existență se justifică și se pretează anume pentru situații de genul celei create. Totuși, acest serviciu nu a fost utilizat de poliție tocmai în situația în care exista această necesitate stringentă.
Sistarea întrunirii ACUM și dispersarea participanților erau măsuri excepționale, dar la care poliția a recurs în primul rând, fără a examina alte opțiuni.
Promo-LEX concluzionează că intervenția Poliției a fost vădit disproporționată cu implicarea unui număr nejustificat de mare de forțe de ordine și cu aplicarea nejustificată a forței fizice împotriva unui număr relativ mic de manifestanți pașnici.
Deși legislația nu interzice prezența polițiștilor în ținută civilă în timpul executării obligațiilor de serviciu, nu este clară necesitatea implicării acestora la intervenția de dispersare a participanților la întrunirea ACUM din 27 august, în condițiile în care erau prezenți sute de polițiști în uniformă.
Aplicarea forței de către persoane în civil era de natură să creeze doar confuzie și situații de risc. În plus, aplicarea forței de persoane fără echipament de protecție reprezintă expunerea acestora la diverse riscuri de integritate fizică pe care le presupune un contact violent. Dacă nu au existat astfel de riscuri la adresa poliției, nu este clară necesitatea purtării echipamentului de protecție de către ceilalți polițiști care au intervenit în forță.
Întregul raport privind monitorizarea întrunirilor din luna august 2018 poate fi lecturat aici.
Vezi și aceste știri

Cesiu 137, stronțiu și iod 131: Explicăm ce conțin norii radioactivi și cum funcționează pastila de Iodură de potasiu în organism

Ambasadorul Federației Ruse, invitat la Ministerul Agriculturii pentru discuții pe marginea sistării importurilor de produse agricole moldovenești

Veste proastă pentru șoferi! De zece ori a fost majorată amenda pentru lipsa asigurării auto
Advertoriale

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital
