
Când ambrozia bate în retragere, se trezește Guvernul. Statul vrea un cadru legal pentru a lupta cu alergenul
Alergia provocată de ambrozie, mai numită în popor și „febra fânului”, dă demult bătăi de cap moldovenilor. Buruiana, care cel mai des apare pe terenuri lăsate în paragină, înflorește în lunile iulie-august, iar polenul acesteia, un alergen puternic, este purtat de vânt chiar și până în noiembrie. Planta a fost interzisă deja peste Prut, unde a fost adoptată o lege care să o combată. Amenzile la români ajung până la 20.000 de lei românești. În R. Moldova, însă, lucrurile încep să se miște abia acum - în plin sezon de alergie.
・
Pe 24 august curent, adică la aproape o lună de la începutul sezonului de alergie la ambrozie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a plasat un anunț pe platforma dezbaterilor publice Particip.gov.md. Autoritatea a cerut cetățenilor să vină cu propuneri pentru elaborarea cadrului normativ privind combaterea buruienii ambrozia.
Am contactat responsabilii de la minister ca să vedem cum progresează lucrurile. „Pâna la acest moment nimeni nu a depus nicio propunere. MSMPS va crea un grup de lucru intersectorial din speciaștii Ministerului Agriculturii, ANSA și MAI, care, conform competențelor, vor veni cu propuneri de perfectare a cadrului existent. La moment, noi am remis scrisorile de solicitare către aceste instituții, pentru desemnarea de urgență a specialiștilor, pentru ca în cel mai scurt timp să ne convocăm”, ne-a comunicat șefa Direcției politici în domeniul sănătății publice de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Daniela Demișcan.
Demișcan ne-a comunicat că nu știe de ce MSMPS a început abia din acest an să rezolve problema buruienii, însă a specificat că ministerul s-a autosesizat în urma unor petiții remise de cetățeni. „Dacă nimeni nu ridică mâna să facă, o facem noi”, ne-a spus funcționara.
Ce face ANSA și Guvernul
Mai mulți ani la rând, unicele atenționări cu privire la ambrozie le face Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). La început de august, autoritatea a venit cu recomandări de tăiere a plantei și eradicarea acesteia din rădăcină. Partea proastă este că legea nu pare să fie de partea lor, pentru că ambrozia nu ar fi inclusă în lista buruienilor interzise. Despre asta a comunicat în ședința de azi a Guvernului premierul Pavel Filip.
„Nu știu cum s-a întâmplat că această plantă nu se regăsește pe lista plantelor interzise. Domnule ministru Volconovici, vă atrag atenția la funcționarea proiectelor când veniți cu ele în guvern. Eu vreau foarte repede ca ea să fie interzisă legal. Odată ce ea va fi în listă, atunci vor putea fi aplicate amenzile. Vecinii noștri din România deja au interzis această plantă. Haideți să avem grijă de lucrurile ce afectează sănătatea oamenilor”, a declarat Filip în ședință.
Precizăm că ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, terenurile lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de florea-soarelui etc. şi este extrem de periuloasă pentru oameni. În perioada august-septembrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.
O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.