Profesori și educatori, alături de reprezentanții asociației „Părinți Solidari”, au transmis angajaților Guvernului o petiție semnată de circa 11.000 de cetățeni care cer majorarea salariului cadrelor didactice cu 50%. Petiția este adresată Ministrului Educației, Monica Babuc și altor demnitari de stat. 

Natalia Bzovaia, de la asociația profesorilor, a declarat că guvernul are la dispoziție exact o lună pentru a examina solicitarea semnatarilor. Dacă pe 5 octombrie, de ziua profesională a cadrelor didactice, solicitarea de majorare a salariilor cu 50% nu este acceptată, profesorii „își rezervă dreptul la acțiunile prevăzute de Codul Muncii, Legea Sindicatelor și alte acte legislative”, a afirmat Bzovaia, fără a preciza care ar fi aceste acțiuni. 

Unul dintre susținătorii petiției, Sergiu Bejenari, a insinuat că profesorii ar putea intra într-o grevă.

„Eu cred că profesorilor li s-a umplut paharul și ei vor ajunge la momentul în care vor face acea grevă despre care se vorbește”, a declarat acesta.  

Reprezentantul asociației „Profesorii Merită”, Serafim Ghincolov, a dezvăluit care ar fi salariul lunar de care profesorii au nevoie.  

„Se vehiculează diferite sume. Eu consider că între opt și zece mii ar fi un salariu care ne-ar permite să ne soluționăm problemele fără a apela la ajutorul cuiva, fără împrumut, credem noi, în rezultatul analizei pe care am făcut-o. Asta coincide cu părerea majorității. Un salariu de opt mii, zece mii de lei ar fi satisfăcător”, a spus Ghincolov, un profesor de limbă franceză. 

Anterior, ministrul Educației, Monica Babuc, a promis majorări de salarii pentru profesori începând cu 1 ianuarie 2019, fără a preciza cifră exactă. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!