Cinci indicii pe rețelele de socializare de la persoanele predispuse la suicid: 

  1. Schimbarea pozei de profil pe o imagine mai tristă - e un semn că persoana trece printr-o criză
  2. În loc de nume / prenume pot fi titluri de genul „Vreau să dispar”
  3. Descrierea stării emoționale - cu mesaje de genul „Nu mai pot”, „Nu mai vreau să trăiesc”, „M-am săturat” etc.
  4. Mesaje de rămas bun
  5. Intenția de a distribui bunurile personale care au o valoarea emoțională.

„Noi venim cu un mesaj în care vrem să încurajăm cetățenii să atragă atenția la cele cinci semne pe care le pot manifesta persoanele predispuse la suicide. Oamenii care se gândesc la suicid ei caută soluții la problemele pe care le întâmpină. Suicidul nu este o crimă, este o problem emoțională. La Linia Verde pentru prevenirea suicidului se adresează diferiți oameni. Peste 3000 de persoane au trecut prin acest serviciu de la deschidere. Noi anual poate ajutăm 1% din oamenii care au nevoie de ajutor. Se spune că dacă vrei să știi câți oameni au tentative de suicid, înmulțește cifra suicidurilor cu 25”, a declarat Liuba Ceban, fondatoarea liniei verzi pentru prevenirea suicidului.  

Declarațiile au fost făcute în ajunul Zilei Mondiale pentru prevenirea suicidului. Cu această ocazie a fost lansată Campania „Ia o pauză pentru viață”.

„Oamenii trăiesc după un nivel de empatie. Este crucial să manifestăm empatie față de aceste persoane care au tendință spre suicid”, a declarant în context interpreta Stela Boțan.

Ziua mondială pentru prevenirea suicidului este marcată, în fiecare an, la 10 septembrie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!