SIS vine cu precizări în cazul cetățenilor turci expulzați: Au apărut informații eronate

SIS vine cu precizări în cazul cetățenilor turci expulzați: Au apărut informații eronate

Serviciul de Informaţii şi Securitate face unele precizări în cazul cetățenilor turci expulzați din Republica Moldova, operațiune descrisă ca „prevenire a amenințărilor la adresa securităţii naţionale”, realizată de către Centrul Antiterorist al instituției. Potrivit SIS, cetățenii turci nu au fost reținuți, dar au fost expulzați.

„Urmare a numărului mare de informaţii eronate apărute în spaţiul public referitoare la acţiunile ofiţerilor SIS, precizăm că niciuna dintre cele 7 persoane, declarate indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova, nu au fost reţinute, aşa precum greşit a fost prezentata informația în spațiul public, dar au fost expulzate din ţară.

La fel, este complet falsă informaţia precum că printre cei 7 cetăţeni străini ar fi fost reţinut şi un minor”, comunică SIS.

„În acelaşi timp, reiterăm faptul că la fel ca în alte cazuri, inclusiv recente, atunci când cetățenii altor state au fost declarați indezirabili, de către autorităţile abilitate, în prealabil, au fost făcute evaluări minuțioase, iar deciziile luate au avut ca scop asigurarea securității naţionale”, se mai arată în comunicatul de presă al instituției.

Amintim că, în această dimineață, directorul executiv al Amnesty International în Moldova a semnalat că „șase persoane de la liceul „Orizont” - directorul filialei de la Durlești, directorul adjunct și băiatul lui de 16 ani, precum și o persoană din administrația liceului și încă alte persoane, toți de origine Turcă - au fost ridicate asta dimineață de către ȘIS și duse în direcție necunoscută. Presupunerea este că vor fi urcați cu forța în cursă Chișinău-Istanbul”.

Tot astăzi, administrația liceului „Orizont” a declarat pentru Ziarul de Gardă că șase persoane din cadrul liceului sunt reținute, dintre care două au fost eliberate ulterior.

La 31 martie curent, directorul liceului moldo-turc, Turgay Șen Mustafa, a fost escortat la sediul PCCOCS, de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, pentru a fi audiat în calitate de bănuit în privința unor circumstanțe ce fac obiectul unei cauzei penale investigată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Ulterior, bărbatul a fost scos de sub urmărire penală.

Vezi și: PAS sugerează că reținerile cetățenilor turci ar avea legătură cu reconstrucția clădirii Președinției

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal